Cele mai cunoscute publicatii din Franta, Marea Britanie, Germania, dar si Danemarca, si-au dedicat numarul de joi celor 12 victime ale atacului din Paris, dintre care opt erau jurnalisti. Astfel, cotidianul francez de orientare romano-ortodoxa "la Croix" a deschis numarul de miercuri cu o caricatura care simbolizeaza libertatea de expresie, titlul fiind "Macelul din Franta".

Si publicatia "L'Opinion" a folosit pe coperta de joi dimineata o caricatura dedicata atacului care a avut loc in ziua precedenta.

Si ziarul fondat de Jean-Paul Sartre, "Liberation", a dedicat editia de pe 8 ianuarie masacrului din capitala franceza.

Tabloidul britanic "The Sun" a ales sa foloseasca imagini explicite de la locul atacului, in care cei doi atacatori sunt surprinsi cu arma indreptata catre unul din politistii ucisi.

De asemenea, "The Independent" a folosit de asemenea un gest explicit, reluand probabil formele de expresie folosite de Charlie Hebdo, indraznete si directe.

In Germania, "Berliner Zeitung" a pus pe prima pagina mai multe caricaturi realizate de caricaturistii de la Charlie Hebdo, inclusiv una care face referire la scriitorul francez Michel Houellebecq.

In Danemarca, unde o publicatia satirica Jyllands-Posten a primit, la randul sau, amenintari din partea islamistilor dupa ce a publicat imagini cu profetul Mahomed. Cotidianul danez Politiken a folosit pe coperta caricatura cu un creion, simbol care a devenit expresia libertatii de exprimare, in contextul in care directorul publicatiei Charlie Hebdo, Stephane Charbonier, scria in 2012: "Nu simt ca as omora pe cineva cu creionul. Nu pun vietile in pericol. Atunci cand activistii au nevoie de un pretext pentru a-si justifica violenta, il gasesc intotdeauna".

Iata cum au deschis ziua publicatia DeMorgen din Belgia:

Asa a solidarizat cu Charlie Hebdo publicatia scotiana The National:

Sursa foto: Twitter