Privind in urma, doar in ultimul deceniu au existat o multime de alte controverse care a cauzat indignare in lumea musulmana si Occidentul a fost nevoit sa ia masuri de auto-prohibitie pentru a preveni orice reactie periculoasa islamica.

Morgan Rauscher / Shutterstock.com

Sursa informatii: The Washingtom Post

Scandalul caricaturilor daneze

Scandalul caricaturilor daneze

Scandalul caricaturilor deneze cu Mahomed din 2005 a fost provocat de o serie de desene reprezentandu-l pe profet, in publicatia Jyllands-Posten si retiparite, ulterior, in Magazinet. Cum in religia islamica este strict interzisa prezentarea chipului profetului, aceste caricaturi au fost interpretate de musulmani ca un afront si o batjocorire obscena.

Printre caricaturi este prezentat un musulman pe care in timpul rugaciunii, se urca un caine cu intentia de copulatie, iar in alt imagine profetul Mahomed purta o bomba in turban. Caricaturile au starnit indignare in randul musulmanilor, ceea ce a dus la proteste in intreg Orientul Mijlociu, precum si la amenintari cu represalii impotriva celor implicati. Arabia Saudita si-a rechemat ambasadorul din Danemarca, in timp ce Libia a inchis ambasada de la Copenhaga.

Vezi aici desenele.

Shutterstock / Copenhaga

Mozart "interzis" la Berlin

Mozart "interzis" la Berlin

Dupa controversa caricaturilor daneze, opera din Berlin, Deutsche Oper, a anuntat anularea a patru spectacole din creatia Idomeneo a lui Mozart, planificate pentru noiembrie 2006, invocand temeri ca reprezentarile lui Mahomed din aceasta piesa ar reprezenta un "risc de securitate incapculabil", atat pentru audienta cat si pentru interpreti. Intr-o scena, regele Idomeneo "prezinta" capul retezat al zeului grec Poseidon, dar si al lui Mohamed, Isus si Buddha".

goldnetz / Shutterstock.com

Desenele suedeze

Desenele suedeze

La un an su jumatate, dupa indignarea generala impotriva caricaturilor daneze, artistul suedez Lars Vilks (foto) afisat o schita la un seminar din Stockholm in care infatisa capul lui Mohamed pe corpul unui porc. Drept consecinta, liderul Al-Qaeda din Irak a anuntat o recompensa pentru uciderea a Lars Vilks, precum si editorului unui ziar suedez care a publicat imaginile.

Sursa foto: OlofE / wikimedia

Vezi aici unul dintre desene.

Muzeul de Arta din New York

Muzeul de Arta din New York

Permisiunea reprezentarii lui Mohamed, fondatorul Islamului, a fost mult timp o preocupare in istoria religiei. Descrieri orale si scrise sunt usor acceptate de catre toate traditiile islamice, dar exista un dezacord cu privire la reprezentari vizuale. Coranul nu interzice in mod explicit imagini infatisandu-l pe Mohamed, dar exista cateva invataturi suplimentare, care in mod explicit interzic musulmanilor sa creeze reprezentari vizuale.

Intr-o decizie de extrema precautie, Muzeul Metropolitan de Arta din New York, a retras trei picturi timpurii ale profetului Mahomed inainte ca aceastea sa fie prezentate in cadrul unei expozitii ca parte a colectiei islamice a institutiei de cultura, potrivit publicatiei New York Post.

Dmitro2009 / Shutterstock.com

'South Park', cenzurat!

South Park, un serial animat de comedie american, urmareste aventurile a patru copii dintr-un mic oras montan cu acelasi nume. South Park a devenit renumit pentru atacarea deschisa, provocatoare si fara menajamente a subiectelor controversate cum ar fi avortul, homosexualitatea, violenta si sexul in mass-media, religia s.a.m.d..

Episoadele "200" si "201" au atras atenția unui grup musulman, intitulat "Revolution Muslim" din cauza folosirii imaginii profetului musulman, Mohamed. Grupul a postat un mesaj de amenintare catre Stone si Parker pe site-ul lor oficial. Dupa ce a primit amenintari din partea grupului extremist, Comedy Central sistat toate trimiterile la Muhammad, iar toate imaginile de pana atunci ale profetului au fost cenzurate.

Sursa foto: unknownx / deviantart

Molly Norris si "Toata lumea il deseneaza pe Mohamed"

Molly Norris si "Toata lumea il deseneaza pe Mohamed"

In anul 2010, caricaturistul Molly Norris, din orasul american Seattle, a propus ca toata lumea sa creeze un desen care sa-l reprezinte pe Mahomed, drept raspuns la amenintarile cu moartea la adresa celor implicati in crearea serialului "South Park". Molly Norris a desenat o varietate de obiecte, inclusiv o cutie de paste si ceasca de cafea, asemanandu-le cu profetul. Dupa anuntul acesteia: "Toata lumea il deseneaza pe Mahomed", liderul Al-Qaeda din Peninsula Arabica, Anwar al-Awlaki (foto), a declarat Molly Norris a fost pusa pe o lista a viitoarelor executii.

Vezi aici imagineaza desenata de Molly Norris.

Sursa foto: Beao / wikimedia

"Inocenta musulmanilor"


Muhammed movie trailer by Mechanoid2k

"Inocenta musulmanilor" este titlul atribuit unui controversat film anti-islamic, care a fost scris si produs de Nakoula Basseley Nakoula. Doua versiuni ale videoclipului 14 de minute au fost initial incarcate pe YouTube in iulie 2012, ceea ce a generat un val de proteste in lumea musulmana.

Acest fil il descris pe Mohamed drept un afemeiat, pedofil, homosexual si asasin. Demostratiile au dus la zeci de decese si sute de raniti. Exista si specualtii ca acest film a provocat in 2012 atacul terorist din orasul libian Benghazi, care a dus la moartea unui ambasador american.