Caricaturistii de la publicatia franceza Charlie Hebdo nu au fost singurii care au primit amenintari in urma publicarii unor imagini considerate ofensatoare. Si jurnalisti din Siria, Palestina sau Danemarca au primit amenintari dupa ce au facut referire, in desenele lor, la anumiti lideri sau religii.

Jurnalistii de la revista de satira Charlie Hebdo au publicat, de-a lungul timpului, imagini in care au ridiculizat diversi lideri precum Sarkozy, Hollande sau Marine Le Pen, insa desenele lor faceau adesea aluzii si la crestinism, islamism sau iudaism. Patru artisti de la Charlie Hebdo au platit miercuri cel mai mare pret pentru munca lor: Stephane Charbonnier, Georges Wolinski, Bernard Verlhac si Jean Cabut au fost impuscati in sediul publicatiei, alaturi de alte opt persoane.

Acesta nu este insa primul caz in care caricaturisti au fost amenintati, hartuiti sau chiar ucisi in urma unor imagini critice care implicau figuri politice sau religioase, arata Global Post.

Ali Ferzat

Caricaturistul sirian Ali Ferzat a fost rapit in luna august de pe strazile capitalei Damasc, de catre militari care erau sustinatori ai presedintelui Bashar al Assad. Acestia l-au batut pe artist si i-au zdrobit mainile. Atacul a venit dupa ce Ferzat a realizat o caricatura cu Assad.

Sursa foto: Facebook.

Naji al Ali

Naji al Ali ea fost un caricaturist palestinian si totodata unul dintre cei mai populari din Orientul Mijlociu. El a fostimpuscat in 22 iulie 1987 pe o strada din Londra si a murit in spital. Desenele acestuia infatisau un tanar baiat pe nume Handala, iar Ali isi indrepta criticile in directia politicienilor arabi, inclusiv asupra liderului palestinian Yasser Arafat. El s-a mutat in Londra dupa ce a fost nevoit sa plece din Kuweit din cauza muncii sale.

fdbnjnytk

Kurt Westergaard

Caricaturistul danez Kurt Westergaard este unul dintre cei care a realizat imagini cu Mohamed pentru revista Jyllands-Posten in septembrie 2005. Imaginile au infuriat multi musulmani si a generat proteste in Orientul Mijlociu. Pe 1 ianuarie 2010, un musulman somalez a intrat in casa luiWestergaard cu un topor si un cutit si a amenintat ca il omoara pe caricaturist, insa atacatorul a fost prins de politisti.

Doaa el Adl

In cazul unor jurnalisti, cum este cel al caricaturistului egiptean Doaa el Adl, opresiunea se poate manifesta altfel decat prin violenta. In urma unor lucrari controversate despre subiecte ca drepturile femeilor si politica, acesta a fost acuzat in 2012 de blasfemie de catre autoritatile egiptene, dupa ce a facut o imagine cu un barbat egiptean cu aripi care aparea vorbind cu Adam si Eva despre Fratia Musulmana.

Mario Robles

Artistul mexican Mario Robles a fost atacat in aprilie 2009 de catre membrii unui partid revolutionar, dupa ce a realizat un desen in care il critica pe guvernatorul de atunci al statului Oxaca de pe coasta Pacificului de sud. Acesta si-a continut munca in ciuda presiunilor politice si a primit Premiul pentru Curaj de la Reteaua Internationala pentru Drepturile Caricaturistilor.

Lars Vilks

Lars Vilks, caricaturist suedez, a fost victima unui complot de crima organizat in 2009, in care a fost implicata si o femeie americana care isi spunea "Jihad Jane". Atacul a venit dupa ce artistul a publicat o imagine in care Mohamed era infatisat ca un caine. Femeia a fost condamnata la 10 ani de inchisoare, insa cei trei barbati care ar fi pus la cale crima au fost achitati in 2012. Vilks a mai fost atacat, iar site-ul pe care publica caricaturi a fost victima spart de hackeri.

Jonathan Shapiro

Celebrul caricaturist sud-african Jonathan Saphiro (foto principala), cunoscut ca Zapiro, a fost un critic constant al politicienilor din tara sa, mai cu seama a presedintelui Jacob Zuma. Acesta din urma l-a dat in judecata pe Zapiro in 2008, dupa ce artistul a publicat o imagine in care politicianul, care a fost eliberat de o acuzatie de viol in 2006, era ilustrat hartuind un personaj fictiv numit Lady Justice ("Doamna Justitie").

Sursa foto: Zapiro.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri