Concurenta intre producatorii de medicamente oncologice se va intensifica in 2015, an considerat de specialisti un moment de rascruce pentru tratamentele imuno-oncologice, piata care in urmatorii 10 ani ar putea depasi 30 de miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Aceste tratamente fac parte din doua mari categorii: medicamente care ataca tumorile solide, precum melanoamele si cancerele de plamani, si tratamentele care modifica globulele rosii, care au rol imunitar, pentru a combate cancerele de sange, transmite Bloomberg. "Cred ca 2015 este sfarsitul perioadei de inceput a imunoterapiei. 2015 va fi un moment de rascruce, in care imuno-oncologia va merge dincolo de melanom, produsele urmand sa fi aprobate si folosite pentru tumori mari", a declarat Michael Giordano, director pentru dezvoltare in oncologie si imunologie la compania Bristol-Myers Squibb Co.

In prezent, 374 de medicamente experimentale in domeniul cancerului se afla la jumatatea programelor de testare, de peste doua ori mai multe decat cele destinate bolilor sistemului nervos, potrivit unui raport publicat anul trecut de IMS Institute for Healthcare Informatics. Dintre medicamentele oncologice experimentale, circa 25-30% sunt imunoterapii, potrivit IMS.

In timpul testelor, medicamentele Merck & Co si Bristol-Myers au aratat la unii pacienti efecte de lunga durata considerate de oncologisti drept "exceptíonale". Pacientii au nevoi uriase, iar multe dintre noile tratamente le vor prelungi viata nu cu luni ci cu ani, in timp ce beneficiile financiare ale producatorilor vor fi uriase. Tratamentele oncologice costa anual 150.000 de dolari, iar cele personalizate sunt asteptate sa aiba tinte de pret chiar mai mari.

Companii precum Kite Pharma, Juno Therapeutics si Bluebird Bio au atras interesul investitorilor cu terapii de modificare a globulelor rosii, pentru ca acestea sa poata fi capabile sa atace celulele canceroase, tehnica numita CAR. Actiunile Kite si Bluebird au crescut anul trecut de peste patru ori, in timp ce titlurile Juno s-au apreciat de peste doua ori, dupa o oferta publica initiala efectuata luna trecuta.

Intre timp, Bristol-Myers si Merck lucreaza la extinderea aplicabilitatii produselor lor dincolo de melanoame. Companiile asteapta in acest an aprobarile pentru tratamente destinate cancerului de plamani si efectueaza teste pentru o gama larga de tumori.

Totodata, companiile testeaza folosirea in combinatie a unor medicamente imuno-oncologice. Aceste medicamente au dus la reducerea tumorilor la numai 30% din pacienti, dar combinarea lor ar putea sa le extinda utilizarea.

Concurenta este intensa. In acest an, AstraZeneca, Roche si Merck ar putea publica date privind noi mecanisme destinate sistemului imunitar, a spus Seamus Fernandez, analist la Leerink Partners. In domeniul tratamentelor combinate, AstraZeneca a avansat de la un concurent necunoscut la unul redutabil, a adaugat Fernandez.

Marii producatori farmaceutici colaboreaza si cu companiile de biotehnologie, pentru tratamente destinate cancerelor de sange. Exista inca incertitudini legate de costul terapiilor CAR, dar marile companii farmaceutice si de biotehnologie se implica totusi in domeniu. Pana in prezent au avut loc patru acorduri de licentiere, in valoare de peste 1 miliard de dolari, inclusiv unul intre Amgen si Kite. Celgene a incheiat un acord de 225 de milioane de dolari cu Bluebird Bio, iar Pfizer s-a angajat sa dea in avans companiei Cellectis 80 de milioane de dolari si plati de pana la 185 de milioane de dolari, pentru un program CAR comun. Novartis lucreaza la randul sau la o astfel de terapie.

Sursa foto: Tratament cancer, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri