Cresterea tensiunilor geopolitice, violenta politica si miscarile separatiste, alaturi de caderea pretului materiilor prime, agraveaza riscurile politice si reprezinta principalele obstacole pentru investitiile straine directe, potrivit raportului Political Risk Map pe 2015 realizat de Marsh, unul dintre liderii globali in brokerajul in asigurari si consultanta de risc.

Raportul Marsh, ce utilizeaza date ale Business Monitor International (BMI), companie parte din grupul Fitch si cea mai importanta sursa independenta de analiza a riscului politic si a celui de credit, evalueaza 178 de tari pe baza a trei categorii: risc politic, risc macroeconomic si risc operational. Conform raportului, Romania a inregistrat un progres in ultimii ani, insa disputa Prim-ministru - Presedinte are potentialul de a ingreuna atingerea stabilitatii politice.

Astfel, tinand cont de alegeri si de componenta ce tine de eficienta adoptarii legislatiei, Romania obtine 62.7 puncte, pe o scara de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 inseamna instabilitate politica. In regiune, Moldova, Ucraina si Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, avand scoruri situate sub 49 de puncte, iar Bulgaria este situata intre 50 si 59 de puncte. In Europa, singurele tari cu un punctaj aproape de 100 sunt Elvetia, Danemarca, Norvegia si Suedia.

Economia Romaniei prezinta una dintre cele mai rapide cresteri din CEE in urmatorii ani. Cheltuielile de gospodarie incep sa isi revina, iar Guvernul va cheltui mai mult pentru a sustine cresterea economica. Din cauza incetinirii exporturilor, economia se va orienta catre un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe actiuni pentru a inlatura coruptia, a imbunatati absorbtia fondurilor europene si a diversifica tipul produselor exportate pentru ca tara sa revina la cresterea de dinainte de criza.

Romania are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt.

Pe scara riscului operational, Romania inregistreaza 58.8, pozitionandu-se astfel pe locul 50. Scorul tarii este deosebit de slab pentru componenta "risc logistic" - 52.4. Acest lucru reflecta partial reteaua de drumuri subdezvoltata a tarii, unde lipsa autostrazilor este o problema deosebita. Desi Romania a facut progrese in imbunatatirea retelei de transport in ultimii ani, o rata slaba a absorbtiei fondurilor UE va limita dezvoltarea in urmatorii ani.

O alta concluzie a raportului arata ca in 2014 violenta politica a fost unul dintre riscurile principale in Ucraina, Hong Kong, Orientul Apropiat, Thailanda si Africa de Nord. In 2015, si alte tari se pot confrunta cu aceasta problema, mai ales cele in care populatia este din ce in ce mai ingrijorata cu privire la economie si/sau un singur lider detine puterea politica de mai multi ani.

“Unul dintre trendurile din ultimii ani este o delimitare clara intre pietele emergente care reprezinta oportunitati de investitie pentru multinationale si cele care nu ofera niciun fel de oportunitate.”, spune Yoel Sano, directorul departamentului de risc politic global si securitate din cadrul BMI. Astfel, in timp ce China, India si Indonezia sunt atractive din punct de vedere al investitiilor datorita reformelor guvernamentale si economice care au avut loc in ultimul timp, Rusia ramane problematica, in principal din cauza anexarii Crimeei, ceea ce a dus la sanctiuni impuse de SUA si de alte guverne europene.

Evan Freely, lider global al Global Credit & Political Risk din cadrul Marsh, adauga: “In 2015, este foarte probabil ca riscul politic sa se intensifice in multe parti ale lumii. De aceea, multinationalele trebuie sa cunoasca aceste probleme cheie din tarile si regiunile in care activeaza si sa aiba un plan pentru a-si proteja interesele strategice.”

O alta problema identificata prin acest raport este impactul pe care il poate avea caderea pretului petrolului ca materie prima asupra tarilor dependente de acesta. In timp ce un pret mic ar putea sa aiba un impact pozitiv in cazul tarilor importatoare de petrol, o perioada prelungita de preturi scazute ar putea afecta negativ tarile care se bazeaza pe exportul petrolului. Iran, Angola, Ciad, Venezuela si Guineea Ecuatoriala sunt considerate ca avand un risc sever de deteriorare a profilului de risc politic in cazul in care pretul petrolului continua sa scada.

Potrivit raportului, 2017 va fi un an crucial pentru riscurile politice avand in vedere ca sunt programate o serie de alegeri internationale. In plus fata de noul presedinte american care va prelua mandatul in ianuarie si un posibil referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, 2017 va veni cu alegeri in Franta, Germania, Hong Kong, Iran si Coreea de Sud, printre altele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri