Guvernele vestice se lupta de mai bine de un deceniu cu un flux masiv de cetateni care pleaca spre zonele de conflict din Orientul Mijlociu, ceea ce a determinat o crestere a masurilor de supraveghere a celor care si-au exprimat interesul de a se alia cu diverse grupari extremiste. O alta masura este implementarea unor programe informatice care sa detecteze anumite obisnuinte de calatorie. Cum arata insa lupta pe care America si Europa o poarta impotriva terorismului?

Antentatele petrecute saptamana trecuta in Franta au readus in discutie amenintarea de terorism care inca planeaza in Occident in ciuda acestor masuri, avand in vedere la baza operatiunii s-a aflat cel putin o persoana care a calatorit in Yemen in 2011 pentru a se antrena cu afiliatii Al Qaida de acolo, noteaza New York Times. Numarul celor care pleaca in zonele de razboi este in continua crestere, in contextul in care circa 1.000 de militanti sunt recrutati in fiecare luna in teatrele de operatiuni din Siria si Irak.

Oficialii americani si europeni specializati in contraterorism incearca sa gaseasca noi metode de a-si impiedica cetatenii sa plece in Occidentul Mijlociu pentru a lupta. Mai mult, acestia au dat semne de intensificare a acestor eforturi odata cu atacurile comise saptamana trecuta in capitala Frantei.

Paienjenisul Big Brother in Vest

Noi legi sau amendari ale unor legi vechi care tin de contraterorism au fost adoptate in tari precum Albania, Australia, Bosnia, Franta, Kosovo, Macedonia si Serbia, care au interzis cetatenilor lor sa lupte in conflicte straine, cum ar fi cele din Yemen, Siria si Irak. In Romania, Guvernul a repus pe agenda, in urma cu cateva zile, legea 82/2012, sau "Big Brother", care se refera la obligativitatea operatorilor de telefonie fixa si mobila, dar si a celor de internet, sa retina anumite date ale abonatilor pe o perioada de sase luni. Aceste date ar trebui apoi, sa poata fi trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile care au in vedere infractiuni grave. Legea a fost declarata neconstitutionala in 8 iulie 2014.

Sunt si tari care au luat masuri mai specifice, cum ar fi Malaezia si Arabia Saudita, care au emis legi prin care cetatenilor le este interzis sa se alature gruparii Statul Islamic. Arestarile celor care sunt suspectati ca ar fi militanti au crescut in Austria si Maroc, iar cei care au luptat in alte tari au fost dati in urmarire penala in Germania si Olanda. In Statele Unite, unde 150 de oameni au incercat sa plece sau deja au plecat in Siria, oficialii federali s-au concentrat atat pe o monitorizare mai agresiva a retelelor sociale, dar si pe o mai buna educare a autoritatilor statale si locale cu privire la identificarea celor care ar putea fi recrutati.

Departamentul de Stat din SUA a precizat ca, pe 12 ianuarie, peste 18.000 de cetateni straini au plecat sa lupte in Siria de cand a inceput conflictul in 2011, circa 3.000 fiind din Vest. Datele din septembrie arata ca cei mai multi provin din Arabia Saudita, Tunisia, Maroc, Rusia si Franta, din fiecare tara numarul celor care pleaca fiind de peste 500, insa foarte multi vin si din Marea Britania, Germania, Libia, Egipt, Turcia sau Pakistan. Din totalul celor 18.000 care au luptat in Siria, peste 500 de veterani s-au intors in Europa, arata un fost ofiter al serviciilor de inteligenta britanice.

Incubatoarele teroriste

Statele Unite au prezentat in septembrie o rezolutie la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite prin care toate tarile ar fi obligate sa "previna si sa stopeze" fluxul de cetateni proprii care se afiliaza unor grupuri considerate a fi teroriste. Una dintre cele mai vizate tari a fost Turcia, a carei granita de 500 de mile cu Siria si Irak a favorizat trecerea a mii de militanti catre campurile de lupta din cele doua tari.

In 2013, Turcia a refuzat sa primeasca in tara circa 4.000 de persoane care se aflau pe o lista in care erau vizati cei plecati sa lupte si a retinut peste 92.000 de oameni la granita. Oficialii americani spun insa ca Turcia ar trebui sa-si intensifice controlul la granite.

Ideea ca un grup jihadist, care pana acum folosea atacuri sinucigase cu bombe, iar acum comite atacuri cu pusti, este ingrijoratoare.

Atacurile recente din Paris arata ca gruparile teroriste isi schimba tacticile. Gruparea Al Qaida din Yemen este temuta pentru atacurile aviatice, dupa ce in 2009 au incercat sa arunce in aer un avion in perioada Craciunului. Unul dintre cei care au comis masacrul din Paris, cel mai mare dintre fratii Kouachi - Said, a primit instructaj militar in Yemen, dupa cum reiese din video-urile postate dupa atacul de la sediul pubicatiei Charlie Hebdo, arata autoritatile americane.

Numarul mare de luptatori care vin de acolo ingreuneaza urmarirea lor dupa iesirea din "incubatoarele teroriste" din Yemen si Siria. Serviciile de inteligenta din Franta si autoritatile de aplicare a legii i-au urmarit pe fratii Kouachi de cand au revenit din Yemen in 2011, insa la un moment dat au renuntat pentru a se concentra pe alte amenintari.

Sursa foto: Militar si arma/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri