Scopul studiului este de a cerceta amploarea eforturilor facute de cele mai bogate state ale lumii in vederea implinirii obiectivelor de reducere a saraciei la nivel global, Millenium Development Goals.

Indexul creat de CGD nu include doar suma totala de ajutor financiar acordat de o anume tara, ci si politici precum investitiile in strainatate, tratamentul imigrantilor sau preocuparea pentru ecologie.

Marea Britanie se afla numai pe locul 12 in acest top, informeaza BBC, in vreme ce Japonia ocupa ultimul loc printre cele mai generoase state bogate ale lumii. Dintre tarile foarte dezvoltate, cele mai etice sunt: Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Noua Zeelanda, Australia, Finlanda, Austria, Germania si Canada.

Statele Unite nu ocupa o pozitie prea buna mai ales din cauza modului in care acorda ajutorul financiar, de multe ori asociindu-l cu conditionalitati destul de greu de suportat pentru statele nevoiase. De asemenea, SUA este criticata pentru modul in care a directionat diferitele fonduri de ajutorare pe care le-a oferit.

De exemplu, se explica in ma terialul BBC, aproape 90% din ajutorul financiar pe care americanii l-au acordat Irakului a fost irosit din cauza coruptiei.