La peste o saptamana de la atacurile teroriste din Paris, investigatiile continua; dovezile indica conspiratii internationale ale militantilor si, mai mult, anchetatorii au aflat ca ar exista un alt complice, pe langa cei trei criminali care au actionat in capitala Frantei.

Acesta din urma a scapat, presa internationala stipuland, pe baza unor informatii disparate ale anchetatorilor, ca se refugiaza in Yemen. Politia ar fi gasit si un stoc de arme intr-un apartament din Paris – toate acestea, pe fundalul unei natiuni care continua sa deplanga pe cei 17 oameni ucisi in doua zile. Al patrulea atacator s-ar fi imprumutat de bani pentru a cumpara un pistol.
Complicele inca necapturat l-ar fi condus pe teroristul Amedy Coulibaly pana la supermarket-ul kosher, unde acesta din urma a impuscat si a omorat patru oameni. El a fost ulterior omorat de politie. In apartamentul suspectului au fost gasite mai multe stocuri de arme, explozive si doa steaguri ale ISIS.

Politia mai considera ca suspectul de complicitate ar fi impuscat si el, la randul sau, o persoana, ranind-o. Munitia celor doua atacuri se potriveste. Coulibaly si Boumeddiene au mers cu masina din Franta pana la Madrid pe 31 decembrie, a subliniat o sursa din Spania, tot pentru CNN. Coulibaly a ramas acolo pana pe 2 ianuarie, dupa care s-a intors in Franta.

In legatura cu atacurile de la Charlie Hebdo, Gruparea Al Qaeda a revendicat atacul de la publicatia satirica, comandantul Nasr Ibn Ali al-Ansi subliniind intr-un videoclip ca asaltul a fost pregatit timp de ani; mai mult, el a spus ca mintea din spatele actului de terorism ar fi Anwar al-Awlaki, nascut in SUA.

Oficiali ai SUA au declarat pentru CNN ca Cherif Kouachi, unul dintre cei doi frati care au atacat sediul Charlie Hebdo, ar fi calatorit in Yemen in 2011, s-a intors cu banii necesari pentru atacurile ce urmau a avea loc. Investigatorii spun ca gruparea terorista ar fi primit pana la 20.000 de dolari, dar suma exacta nu a fost verificata.

Coulibaly ar fi facut rost de fonduri si pentru atacurile de la supermarket-ul kosher. El a primit un imprumut de 7.000 de dolari de la Cofidis Bank din Villeneuve d’Ascq, in nordul Frantei, pentru a cumpara un pistol, folosit ulterior in atacuri. El a facut imprumutul in decembrie.
Parisul s-a confruntat miercurea trecuta cu cel mai sangeros atac comis in Franta de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalasnikov in plina sedinta de redactie la publicatia Charlie Hebdo si uciderea a doi politisti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri