Grupul Stat Islamic (SI) a eliberat sambata peste 200 de ostatici yazidi in Irak, o minoritate religioasa vizata in mod deosebit de catre jihadisti, au afirmat oficiali si un militant, relateaza AFP.

Printre ostaticii eliberati figureaza batrani, femei, copii si persoane care sufera de tulburari mentale, a precizat un general al fortelor kurde de securitate (peshmerga) din Irak. Ei au fost adusi din provincia Ninive (nord) in orasul Kirkuk, potrivit lui Saman Jabbari, un politician kurd, relateaza Mediafax.

Khodr Domli, un militant pentru drepturile omului din cadrul comunitatii yazidi, a afirmat la randul sau ca 350 de persoane au fost eliberate la sud de Kirkuk, fiind preluate de fortele de securitate si de oficiali kurzi.

Mica minoritate yazidi, considerata eretica de catre SI, a fost in mod deosebit vizata de atrocitatile comise de grupul extremist sunnit, care a cucerit teritorii vaste in Irak, indeosebi in imprejurimile Muntelui Sinjar (nord), un fief al comunitatii yazidi. Jihadistii au rapit sute, daca nu chiar mii de femei, pe care le-au vandut ca sotii combatantilor jihadisti sau le-au adus in stare de sclavie sexuala, potrivit Amnesty International.

ONG-urile pentru apararea drepturilor omului si ONU au acuzat SI de epurare etnica si crime impotriva umanitatii.

Citeste si:
Liderul Statului Islamic ar fi murit intr-un raid american in Siria
Liderul Statului Islamic, Abu...

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus Italia: 756 de decese în ultimele 24 de ore, 10.799 în total
Setari Cookie-uri