Zeci de mii de ceceni au manifestat luni la Groznii, capitala tarii, impotriva publicarii caricaturilor cu profetul Mahomed, la 12 zile dupa atentatul de la redactia publicatiei satirice Charlie Hebdo, relateaza AFP.

Scandand "Allah Akbar" (Allah este mare), multimea agita pancarte si banderole cu inimi rosii si cu inscriptii in araba prin care isi proclama iubirea fata de profetul Mahomed, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusa. "Aceasta este o manifestatie impotriva celor care insulta religia musulmana", a declarat in fata protestatarilor liderul cecen Ramzan Kadirov, langa moscheea gigantica pe care a construit-o in centrul orasului Groznii in memoria tatalui sau, Ahmad Kadirov, noteaza Mediafax.

"Nu vom permite nimanui sa insulte numele profetului", a continuat el, facand referire la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo. Kadirov i-a descris anterior pe autorii caricaturilor cu Mahomed drept "persoane fara valori spirituale si morale". El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a cerut presei ruse sa publice caricaturi cu profetul, drept "inamic al tuturor musulmanilor".

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat deja sambata in Ingusetia, o alta republica musulmana din Caucazul rus, pentru a protesta fata de caricaturile cu Mahomed, apreciind ca presa rusa nu trebuie sa le publice. Daca Rusia a salutat initial marsul istoric organizat pe 11 ianuarie la Paris impotriva terorismului, presa si oficialii rusi s-au delimitat ulterior de solidaritatea mondiala fata de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morti.

Franta: Violente intre...
Citeste si: Franta: Violente intre 'vestele galbene' si fortele de ordine la Paris


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sindicalistii de la metrou protesteaza. Reactia Min. Transporturilor