Chiar daca aprecierea francului elvetian a pus pe jar pietele financiare, in magazinele din Elvetia situatia a adus un val de reduceri pentru consumatori, care si-au putut alege cea mai buna oferta plecand de la legume pana la imbracaminte, scrie Wall Street Journal.

Retailerul elvetian Coop a redus preturile saptamana aceasta la peste 200 de sortimente de fructe si legume importate din Uniunea Europeana. Lantul de supermarketuri, al doilea ca importanta dupa Migros, a precizat ca urmeaza reduceri si in cazul pestelui, carnii de pasare si branzeturilor importate.

Acesta nu este un caz singular. Retailerii de mobila, agentiile de turism si producatorii de imbracaminte se numara printre companiile care profita de aprecierea francului elvetian pentru a atrage clienti. Astfel, Moebel Pfister, un lant important de magazine de mobila, a redus preturile cu peste 30% in cazul a aproximativ 1.000 de produse.

Chiar si retailerii de lux urmeaza aceasta tendinta. Vitrina Grieder&Cie, un magazin de lux din Zurich, ii informa pe consumatori de introducerea unor reduceri pe perioada nedeterminata.

Mai mult, elvetienii profita de cresterea puterii de cumparare, traversand in Germania. Astfel, BVB, autoritatea de transport din Basel, a suplimentat numarul tramvaielor din orasul de granite Weil am Rhein pentru a face fata afluxului de elvetieni. In plus, TUI Elvetia a redus preturile pachetelor de vacanta cu 15% pentru destinatiile din zona Marii Mediterane. In aceasta categorie intra vacantele in Grecia, Spania, Turcia, Italia sau Portugalia.

Sursa foto: MediafaxFoto

Pe data de 15 ianuarie, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a renuntat la cursul de schimb franc-euro mentinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 CHF pentru un euro, iar de atunci, francul elvetian s-a apreciat semnificativ fata de euro si, in consecinta, fata de leu, de la 3,7415 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 14.01.2015) la 4,4716 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 19.01.2015). Romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat, joi, de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% si a atins un maxim istoric.

O adevarata isterie in magazine a provocat la finalul anului trecut si rubla. Criza prin care a trecut moneda ruseasca i-a scos din case pe consumatori, in magazinele de electrocasnice sau ale distribuitorilor de masini declansandu-se o adevarata isterie: se cumpara orice de frica preturilor in crestere.

Sursa foto: Retail Elvetia, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri