Occidentalii utilizeaza conflictul ucrainean pentru "a izola Rusia, a asfixia economia sa si a-l inlatura pe Vladimir Putin" de la putere, a acuzat astazi purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, intr-un interviu pentru un ziar rusesc, relateaza AFP.

"Daca nu ar fi fost Crimeea" sau estul Ucrainei "ar fi gasit altceva", a declarat Dmitri Peskov pentru saptamanalul Argumenti i Fakti. "Ei incearca sa il izoleze pe Vladimir Putin pe scena politica internationala, sa asfixieze economia rusa, si toate acestea pentru a-l inlatura pe Putin" de la putere, a explicat Dmitri Peskov, noteaza Mediafax.

"Sunt convins ca Occidentul nu ne va lasa in pace", a adaugat purtatorul de cuvant, precizand ca "izolarea Rusiei ar fi o greseala". Presedintele american, Barack Obama, a afirmat marti, in discursul sau despre Starea Natiunii sustinut in fata Congresului SUA, ca "Statele Unite sunt puternice si unite cu aliatii sai, in timp ce Rusia este izolata, iar economia sa este distrusa" datorita sanctiunilor occidentale.

"Statele Unite au luat-o pe drumul confruntarii (...) si vor sa domine lumea", a reactionat la randul sau ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa. Conform purtatorului de cuvant al lui Putin, economia rusa este sub control "in pofida sanctiunilor ilegale" adoptate de tarile occidentale care, cuplate cu scaderea pretului petrolului, au condus la devalorizarea rublei.

"Tot ce poate face Rusia a facut deja"

"Voi repeta ceea ce a spus deja Vladimir Putin: totul este sub control, stim ce facem, cum facem si avem tot ce ne trebuie pentru a face acest lucru", a insistat Dmitri Peskov. Intrebat despre conflictul din estul Ucrainei, unde luptele s-au reluat de o saptamana, Peskov a explicat ca Rusia nu are mijloacele de a-l rezolva.

"Tot ce poate face Rusia a facut deja", a declarat el, evocand convoaiele cu ajutoare umanitare sau livrarile de carbune si electricitate in sud-estul Ucrainei. "Este un conflict national care nu se va termina decat prin dialog. Si numai Guvernul ucrainean poate face acest lucru", a precizat el, declarandu-se sigur ca Ucraina va continua sa aiba legaturi economice cu Rusia.

"Germania, Franta, Rusia si OSCE vor fi garantii unui acord" intre rebeli si Guvernul ucrainean, a mai declarat Peskov, exprimandu-si speranta ca noi intrevederi intre liderii acestor tari si Ucraina vor putea avea loc. Dar aceasta criza a "dezvaluit adevarata fata a diplomatiei internationale", a adaugat Dmitri Peskov, citand-o pe Angela Merkel, cancelarul german.

Angela Merkel a afirmat saptamana trecuta ca Vladimir Putin este indezirabil la urmatorul summit G7, care se va desfasura la 7 si 8 iunie in Germania, pentru ca nu impartaseste "valori comune" cu liderii prezenti. "E bine, Vladimir Putin nu asteapta invitatie", a reactionat Dmitri Peskov.

El a recunoscut ca Rusia, in pofida "euforiei patriotice" care a urmat anexarii peninsulei Crimeea, traverseaza o faza de turbulente din cauza "confruntarii cu Occidentul". "O confruntare politica, ideologica, mediatica si diplomatica dar, din fericire, nu militara", a conchis Dmitri Peskov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri