Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri la varsta de 90 de ani, iar printul Salman il va succeda la tron, a anuntat palatul regal intr-un comunicat, relateaza AFP, citata de Mediafax

Regele Abdullah a fost internat pe 31 decembrie intr-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sanatate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta sa respire. El a murit vineri "la ora locala 01.00 (00.00, ora Romaniei)" si va fi inmormantat in aceeasi zi dupa rugaciunea de dupa-amiaza, potrivit comunicatului oficial.

Salman devine noul rege al Arabiei Saudite

Fratele sau vitreg Salman, in varsta de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite. Moqren, un alt frate vitreg al lui Abdullah, a fost numit print mostenitor. Nascut in 1945, el este ultimul fiu al lui Abd al-Aziz Ibn Saud, fondatorul regatului saudit. De la decesul acestuia din urma in 1952, tronul a fost ocupat succesiv de mai multi fii de-ai sai.

Regele Abdullah, decedat vineri, a urcat pe tron in august 2005, dupa moartea fratelui sau vitreg Fahd, insa el conducea de facto regatul din 1995. In ultimul timp, aparitiile sale publice au devenit mai rare, fiind reprezentat adeseori de printul mostenitor Salman Ben Abdel Aziz, noul rege.

Omagii din intreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite, decedat la varsta de 90 de ani

Lumea i-a adus un omagiu, vineri, regelui Abdallah al Arabiei Saudite, decedat la varsta de 90 de ani, salutand activitatea celui care ar reusit in cei zece ani de regim sa mentina stabilitatea primei puteri petroliere ferind-o de tulburarile din lumea araba.

"A fost intotdeauna un lider sincer care a avut curajul convingerile sale", a declarat presedintele american, Barack Obama, intr-un comunicat, descriind "o veritabila prietenie calduroasa" cu regele. "Tarile noastre au lucrat impreuna pentru a depasi numeroase provocari, iar eu am respectat punctele de vedere ale regelui Abdallah si am apreciat prietenia noastra veritabila si calduroasa", a adaugat el.

In timpul domniei sale, Arabia Saudita si Statele Unite au ramas aliati politici si economici. Premierul canadian Stephen Harper si-a amintit de un barbat "foarte entuziasmat atunci cand era vorba despre tara sa, despre dezvoltare si economia mondiala" si a salutat un "aparator ardent al pacii in Orientul Mijlociu".
In Europa, presedintele francez François Hollande a salutat "memoria un om de stat a carui actiune a marcat profund istoria tarii sale si a carui viziune privind pacea dreapta si durabila in Orientul Mijlociu ramane mai mult decat oricand de actualitate", potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.

Premierul britanic David Cameron a afirmat intr-un comunicat ca amintirea regelui Abdallah va fi marcata de "anii lungi in slujba regatului si de angajamentul sau in favoarea pacii si consolidarii intelegerii intre religii".

Acelasi ton a fost mentinut si de Tokyo, unde secretarul general si purtatorul de cuvant al Guvernului Yoshihide Suga a laudat rolul "semnificativ jucat multa vreme (de rege) in favoarea pacii si stabilitatii Arabiei Saudite, comunitatii islamice si lumii".

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat "intristat" si a amintit intr-un mesaj pe Twitter ca s-a interesat in urma cu cateva zile despre sanatatea regelui pe langa succesul lui la palatul regal, Salman Ben Abdel Aziz.

"Cu regele Abdallah, am pierdut o voce importanta care a marcat tara printr-un impact durabil", a adaugat Modi.

Sursa foto: AFP / Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri