Prin militarizarea Crimeei si echipamentele antiacces pregatite pentru Marea Neagra, Rusia va putea impune o zona de interdictie aeriana, obstructiona traficul maritim si tine NATO la distanta, relateaza Adevarul.ro.

In avanpremiera importantului summit NATO din 2014, Generalul Nicholas Houghton, seful Statului Major Britanic, avea sa observe, in cadrul unei conferinte la Royal United Services Institute (RUSI): „Se simte nevoia sa recunoastem ca natura peisajului securitatii internationale s-a schimbat. Nu mai este adecvat sa gandim in termenii unei lumi binare, de pace si razboi, campanie sau contingenta. Lumea se afla acum intr-o permanenta stare de competitie”.

Inclusiv zona Marii Negre, mai ales dupa ce Rusia a anexat Crimeea, redevine un spatiu contestat, al competitiei geopolitice. De fapt, se inscrie in tiparul emergent al regiunilor A2/AD (anti-access/ area denial) din proximitatea puterilor cu agenda revizionista, unde libertatile internationale asociate bunurilor publice globale pot fi puse sub semnul intrebarii si chiar suspendate de vointa celui mai puternic. Evolutiile recente din Marea Chinei de Sud (asupra careia autoritatile chineze isi revendica suveranitatea) si Marea Chinei de Est (unde la sfarsitul anului trecut Beijingul a fortat impunerea unei zone de aparare si identificare aeriana) pot sa ofere un precedent, chiar un avertisment.

Citeste mai multe pe Adevarul.ro.

Citeste si:
Ministrul Economiei: Este exclus ca OMV s─â se retrag─â din Marea Neagr─â
Ministrul Economiei: Este...
Sursa foto: Google Maps

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Citește și
Coronavirus: 514 noi decese ├«n Spania. Num─ârul total al mor╚Ťilor ajunge la 2.696
Setari Cookie-uri