Mai multe companii germane, intre care si laboratorul farmaceutic Merck, au ajutat regimul sirian al lui Hafez el-Assad, iar dupa aceea pe al fiului si succesorului acestuia Bashar, sa-si constituie arsenalul chimic, scrie saptamanalul german Der Spiegel in editia de astazi, relateaza AFP.

Der Spiegel citeaza in acest sens "documente de la Ministerul german de Externe" datand din 1984, declasificate recent. Potrivit revistei, unul dintre documente evoca produse chimice utilizate in fabricarea gazului sarin. In august 2013, regimul sirian a fost acuzat ca a utilizat acest gaz intr-un atac soldat cu cateva sute de morti, in apropiere de Damasc, noteaza Mediafax.

In afara de Merck, producatorul de sticla Schott, specialistul in materiale de laborator Kolb si grupul Heraeus (tehnologii) sunt mentionati, de asemenea, de catre revista. Der Spiegel evoca, de asemenea, Riedel-de Haën (chimie) sau compania Gerrit van Delden.

Contactate de saptamanal, Riedel-de Haën, Schott si Heraeus au declarat ca nu dispun de "niciun document" despre operatiuni comerciale vechi de cativa zeci de ani. Merck a dat asigurari ca nu a ajutat la "fabricarea de echipamente" si nu a procedat nici la "livrari de material pentru construirea de instalatii (pentru fabricare de produse) chimice".

In urma atacului din august 2013, Damascul a acceptat sa-si desfiinteze arsenalul chimic, pentru a evita astfel o interventie militara americana. Siria a evacuat deja, de pe teritoriul sau, in total 1.300 de tone de armament chimic, iar distrugerea ultimelor instalatii de producere de arme chimice urmeaza sa aiba loc in acest an, potrivit ONU.

Der Spiegel a acuzat regimul sirian, la inceputul lui ianuarie, ca ar construi in secret un complex susceptibil sa creeze arme nucleare, o informatie care a fost dezmintita de catre Damasc.

Sursa foto: Shutterstock / Siria

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri