Conducerea Muzeului Egiptean din Cairo a recunoscut, sambata, ca masca funerara din aur a lui Tutankhamon, a carei barba s-a desprins, a fost reparata cu un adeziv nepotrivit, dar spune ca artefactul poate fi restaurat, transmite Reuters.

Barba mastii funerare din aur a lui Tutankhamon - care are o vechime de peste 3.000 de ani - s-a desprins in luna august a anului trecut, iar reprezentantii muzeului nu au facut public acest lucru la acel moment. Saptamana aceasta, insa, au aparut in mediul online mai multe fotografii in care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a atasa barba de masca. Acest fapt a starnit intrebari privind capacitatea autoritatilor egiptene de a se ingriji de comorile lor arheologice.

Barba mastii s-a desprins in momentul in care angajatii muzeului schimbau becurile cutiei in care era expus artefactul, potrivit Ministerului Antichitatilor din Egipt. Christian Eckmann, un specialist german care a fost adus la sediul muzeului pentru a evalua pagubele, a declarat, sambata, ca detaliile privind acest incident au fost exagerate.

"Utilizarea adezivului pe baza de rasina epoxidica nu este cea mai buna solutie, dar este o solutie", a spus acesta, in timpul unei conferinte la care a participat si ministrul Antichitatilor, Mamdouh al-Damati. "Insa, din nefericire, aceasta masura a fost aplicata necorespunzator, astfel incat acum se pot observa urmele de adeziv in zona barbii", a mai spus Christian Eckmann.

Folosirea unui adeziv pentru lipirea barbii de masca nu este o masura fara precedent. In momentul in care a fost descoperita masca funerara, barba era desprinsa de aceasta, a spus Eckmann, adaugand ca artefactul a fost adus chiar in aceste conditii la Muzeul Egiptean din Cairo, in 1924. Abia in 1941 barba a fost lipita de masca, cu ajutorul unui adeziv, care s-a deteriorat pe parcursul celor peste 70 de ani, astfel incat incidentul din luna august a anului trecut era de asteptat sa se intample, a mai spus Christian Eckmann.

Anterior conferintei de sambata, unul dintre specialistii muzeului a declarat pentru Associated Press ca masca funerara a fost iremediabil distrusa din cauza adezivului folosit. "Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietati ireversibile - rasina epoxidica se foloseste pentru lipirea pieselor din metal si piatra - si cred ca nu era potrivit pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat specialistul, al carui nume nu a fost facut public. "Masca trebuia sa fie dusa la laboratorul de restaurare, dar se grabeau sa o expuna din nou si au folosit aceasta substanta ireversibila, care se usuca foarte repede", a mai spus acesta.

Un alt specialist de la muzeu, care ar fi fost martor la acest incident, a spus ca, atunci cand un coleg de-al sau si-a dat seama ce s-a intamplat, a luat o spatula si a incercat sa elimine adezivul, dar a lasat pe masca zgarieturi permanente. Muzeul Egiptean din Cairo a dezmintit, vineri, faptul ca angajatii sai au distrus masca funerara, una dintre cele mai frumoase piese ale institutiei vizitate anual de sute de mii de turisti.

"Este de neconceput, sunt conservatori, nu tamplari", a declarat pentru AFP directorul muzeului, Mahmoud al-Helwagy. "Operatiunea a fost bine facuta", a mai spus acesta. Potrivit lexpress.fr, o asociatie egipteana care lupta pentru protejarea patrimoniului a anuntat, vineri, ca va depune, sambata, o plangere privind Ministerul Antichitatilor, pentru gestiune proasta, la procurorul general.

In decembrie 2014, patru sali dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent in cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public. Renovarea celor patru sali face parte dintr-un proiect intins pe durata a sapte ani, care vizeaza reabilitarea intregului Muzeu Egiptean din Cairo, inaugurat in 1902, in Piata Tahrir. Cele patru sali, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adapostesc veritabile comori extrase din mormantul lui Tutankhamon, supranumit "regele-copil", care a fost descoperit in anul 1922. Aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Mormantul faraonului Tutankhamon a ramas neatins vreme de 3.000 de ani, pana cand arheologul britanic Howard Carter a reusit sa il gaseasca, dupa multi ani de sapaturi sterile. Tutankhamon a domnit in Egipt in perioada 1336 i.e.n. - 1327 i.e.n., incepandu-si domnia in jurul varstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun ca ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a casatorit cu sora lui vitrega, Ankhesenpaaten, si avea 17 sau 18 ani atunci cand a murit. Cauza mortii sale a ramas pana in zilele noastre un mister - ar fi putut sa fie asasinat sau sa fi murit din cauza unor rani suferite la o partida de vanatoare.

Sursa foto: Shutterstock / Tutankhamon

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri