Formatiunea de extrema-stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor cuprins intre 35,5% si 39,5%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, cu o cota intre 23% si 27%, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Partidul Zori Aurii, de extrema-dreapta, se situeaza pe locul al treilea, cu 6,4%, fiind urmat de miscarea de centru-stanga Potami, cu 6,2%.
Partidul Comunist (KKE, de stanga) este cotat cu 5%, iar socialistii (PASOK), cu 4,5%.

"Pare a fi o victorie istorica; alegatorii greci au transmis un mesaj care nu influenteaza doar Grecia, ci rasuna in intreaga Europa", a declarat Panos Skourletis, purtatorul de cuvant al partidului de extrema-stanga Syriza.

Daca sondajele se vor confirma, Alexis Tsipras, in varsta de 40 de ani, are sanse sa devina cel mai tanar premier pe care Grecia l-ar avea in ultimii 150 de ani.

Problema de 312 MLD. euro din zona euro

Dupa lansarea, intr-un final, a mult asteptatelor masuri monetare de relaxare cantitativa, Banca Centrala Europeana se confrunta acum cu o noua problema, in contextul in care Grecia analizeaza posibilitatea renegocierii datoriilor catre creditori, inclusiv catre BCE, relateaza CNBC.

Citeste si:
Grecii spun oficial adio austeritatii si promit ca au invatat lectia
Grecii spun oficial adio...

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Tsipras le va intreprinde in calitate de prim ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fara precedent, starneste deja reactii din partea politicienilor si bancherilor.

In ceea ce priveste BCE, statul elen datoreaza institutiei 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumparat, in 2010 si 2011, obligatiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor si a ajuta tara sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire
Setari Cookie-uri