Formatiunea de extrema-stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor cuprins intre 35,5% si 39,5%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, cu o cota intre 23% si 27%, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Partidul Zori Aurii, de extrema-dreapta, se situeaza pe locul al treilea, cu 6,4%, fiind urmat de miscarea de centru-stanga Potami, cu 6,2%.
Partidul Comunist (KKE, de stanga) este cotat cu 5%, iar socialistii (PASOK), cu 4,5%.

"Pare a fi o victorie istorica; alegatorii greci au transmis un mesaj care nu influenteaza doar Grecia, ci rasuna in intreaga Europa", a declarat Panos Skourletis, purtatorul de cuvant al partidului de extrema-stanga Syriza.

Daca sondajele se vor confirma, Alexis Tsipras, in varsta de 40 de ani, are sanse sa devina cel mai tanar premier pe care Grecia l-ar avea in ultimii 150 de ani.

Problema de 312 MLD. euro din zona euro

Dupa lansarea, intr-un final, a mult asteptatelor masuri monetare de relaxare cantitativa, Banca Centrala Europeana se confrunta acum cu o noua problema, in contextul in care Grecia analizeaza posibilitatea renegocierii datoriilor catre creditori, inclusiv catre BCE, relateaza CNBC.

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Tsipras le va intreprinde in calitate de prim ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fara precedent, starneste deja reactii din partea politicienilor si bancherilor.

In ceea ce priveste BCE, statul elen datoreaza institutiei 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumparat, in 2010 si 2011, obligatiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor si a ajuta tara sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri