Polonia a inregistrat anul trecut o crestere economica dubla fata de 2013, de 3,3%, cel mai rapid ritm dupa 2011, sustinuta de investitii si cheltuielile de consum, in conditiile in care scaderea preturilor a marit puterea de cumparare a populatiei, transmite Bloomberg.

In 2013, economia poloneza a inregistrat o crestere de 1,7%. Datele publicate marti de Biroul de Statistica de la Varsovia au confirmat estimarile analistilor. Polonia, a carei economie este singura din Uniunea Europeana care a crescut in fiecare an pe parcursul crizei financiare globale, a beneficiat de un avans al cererii interne de 4,6% in 2014. Investitiile fixe au crescut cu 9,4%, fata de doar 0,9% in 2013, informeaza Mediafax.

Preturile de consum au scazut in decembrie cu 1% fata de aceeasi perioada a anului 2013, inregistrand al saselea declin consecutiv. Banca Nationala a Poloniei a mentinut la jumatatea acestei luni dobanda de politica monetara la minimul record de 2%. "Anul trecut a fost foarte bun pentru Polonia, in pofida tensiunilor geopolitice si a problemelor din zona euro", a declarat Adam Antoniak, economist la Bank Pekao in Varsovia.

Intensificarea cresterii economice arata ca economia poloneza a reusit sa depaseasca impactul riscurilor generate de stagnarea zonei euro, cea mai mare piata de export a tarii, precum si efectele escaladarii conflictului din Ucraina. Polonia a fost afectata indirect de acest conflict, prin contra-masurile Rusiei la sanctiunile occidentale.

Citeste si:
eMag investeste si in acest an in pregatirea elevilor pentru olimpiade
Fundatia eMag da startul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si