Banca Spaniei a descoperit o cerere, suspect de puternica, pentru bancnotele de cinci sute de euro, care reprezinta, la ora actuala, 63,4% din banii care circula, in Spania, sub forma de bancnote, anunta NewsIn.

Ministerul Economiei si Banca Spaniei ancheteaza, inca din aprilie, multiplicarea acestor bancnote, suspectand ca acestea ar ajunge la persoane implicate in economia subterana. Ultimele date ingrijoreaza si mai mult autoritatile, relevand un nivel maxim istoric, de 106 milioane de bancnote, aflate in circulatie la sfarsitul lunii iulie, raportat la 83 de milioane de unitati, cifra inregistrata la sfarsitul lui iulie 2005 si la cele o suta de milioane de bancnote din luna aprilie a anului in curs, ceea ce se traduce printr-o valoare monetara suplimentara de trei miliarde de euro, intrata pe piata in trei luni.

Bancnotele de cinci sute de euro reprezinta, in prezent, 61,2% (aproape 53 de miliarde de euro) din banii aflati in circulatie in Spania si 63,4%, daca nu tinem seama decat de bancnote.

Cererea puternica s-a concentrat pe bancnotele de cinci sute de euro, in conditiile in care cea pentru cele de doua sute si de o suta de euro a scazut. Cercetarea autoritatilor spaniole are scopul de a determina originea si destinatia acestei maree de bancnote de cinci sute de euro, care sunt subiectul unei cereri puternice, dar care apoi par sa devina, in mare parte, invizibile, dand nastere suspectarii utilizarii lor frauduloase.

Sectorul imobiliar, care se afla in plina dezvoltare, este unul dintre stalpii cresterii economice a Spaniei, dar si unul dintre principalii suspecti, in cadrul caruia au existat scandaluri rasunatoare de coruptie, cum a fost cel din aprilie, din statiunea balneara Marbella, in urma caruia s-au confiscat bunuri si bani lichizi cu o valoare de peste trei miliarde de euro.