Pretul petrolului a continuat sa scada marti pe fondul sistarii luptelor dintre Israel si gruparea Hezbollah si al anuntului facut de compania British Petroleum de a mentine deschisa jumatate din exploatarea de petrol din Alaska, la New York barilul fiind tranzactionat la 72,94 dolari.

La New York, barilul se tranzactiona, pentru luna septembrie, cu 72,94 de dolari, in scadere cu 59 de centi fata de sedinta precedenta in timp ce la Londra, la IntercontinentalExchange (ICE), barilul a suferit o scadere de 67 de centi, atingand valoarea de 73,63 de dolari pentru aceeasi perioada.

"Preturile au scazut in aceasta dimineata pe fondul celei de-a doua zile de liniste in Orientul Apropiat, Organizatia Natiunilor Unite reusind sa implementeze si sa asigure respectarea acordului de incetare a focului", a precizat analistul casei de brokeraj Sucden, Michael Davis. "Multi erau ingrijorati de propagarea acestui conflict catre alte tari din regiune, precum Iranul care este sursa unei parti importante din productia mondiala de petrol", a subliniat acesta.

Ostilitatile din Liban au fost intrerupte luni dimineata dupa o luna de razboi devastator intre Israel si gruparea siita libaneza Hezbollah. Scaderea de marti a preturilor este pusa in legatura si cu anuntul facut de compania petroliera BP, care a decis sa continue exploatarea partii vestice a campului petrolier Prudhoe Bay din Alaska in timp ce efectueaza reparatii la conductele transportatoare de petrol care au fost afectate de coroziune.

Initial grupul petrolier trebuia sa inchida exploatarea intregului camp, care este cel mai mare al Statelor Unite, cu o productie zilnica de 400 de mii de barili, ceea ce reprezenta aproximativ 8% din productia nationala. Compania BP isi va limita productia la 200 de mii de barili pe zi. "Acest anunt a eliminat ingrijorarile privind procesul de aprovizionare", a adaugat Michael Davis. "Totusi se pare ca cealalta jumatate a a productiei nu va fi reluata mai devreme de sfarsitul anului", a precizat acesta, alti analisti estimand ca normalizarea situatiei din Alaska va avea loc abia dupa primavara anului 2007.