Romania este obligata sa plateasca aproximativ 200.000 de euro catre 27 de tigani din Reghin (Mures), implicati, in 2006, intr-un conflict cu mai multi politisti in care au fost folosite arme, decizia, care nu este definitiva, fiind luata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

CEDO a condamnat, marti, Romania la plata unor despagubiri de aproximativ 200.000 de euro catre 27 de persoane de etnie roma din municipiul Reghin, insa decizia nu este definitiva, partile putand solicita retrimiterea cazului spre analiza la Marea Camera a CEDO, transmite corespondentul Mediafax.

"In 7 septembrie 2006, in urma unui conflict initial dintr-un bar intre doua persoane de etnie roma din comunitatea din Apalina si un politist, mai multe echipaje de Politie insotite de fortele speciale au descins in cartierul Apalina, cu scopul de a inmana doua invitatii procedurale pentru cei doi tigani implicati, moment in care s-a iscat un conflict intre mai multi romi si politisti, acestia din urma utilizand necorespunzator si in mod abuziv mijloacele din dotare. CEDO a condamnat modul in care autoritatile romane au derulat ancheta. Mai concret, autoritatile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunostinta de cauza, pentru ca nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie roma au fost impuscate in spate si pentru ca nu au reusit sa stabileasca nici macar care dintre politistii prezenti au folosit armele de foc sau sa clarifice daca glontul cu care a fost impuscata Ciorcan Susana (care a si murit ulterior - n.r.) a fost de cauciuc sau metalic”, se arata intr-un comunicat transmis de Asociatia Romani Criss, care a sustinut dosarul la CEDO.

Romania a fost condamnata pentru incalcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viata, a dreptului la integritate fizica si a dreptului de a nu fi supus discriminarii, conform comunicatului citat. Directorul Asociatiei Romani Criss, Marian Mandache, apreciaza ca pentru prejudiciul creat, sumele primite de reclamanti, de circa 6.000-7.000 de euro, sunt mici.

“CEDO a venit si a dat o suma care la nivel individual este relativ mica, 6.000-7.000 de euro, insa, per ansamblu, statul roman trebuie sa faca un efort considerabil, aproximativ 200.000 de euro, pentru a repara cumva modul defectuos in care a intervenit Politia in 2006 la Apalina pentru a inmana doua simple citatii si ulterior modul dezastruos in care Parchetul si instantele nationale au solutionat acest caz”, a declarat Marian Mandache.
Potrivit acestuia, cei sapte copii ai Susanei Ciorcan, care a fost impuscata in timpul conflictului, apoi a murit, vor primi 42.000 de euro, iar celelalte 20 de persoane cate 7.500 de euro.

Conform Asociatiei Romani Criss, suma totala acordata drept despagubiri este a doua ca marime din istoria CEDO in cazurile in care sunt implicati aplicanti de etnie roma. La randul sau, presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, sustine ca, de la episodul Apalina, fortele de ordine si-au schimbat procedurile de interventie.
“Este o decizie asteptata avand in vedere ca acel conflict de la Apalina in care Politia a intervenit in forta a condus la raniti. De atunci, trebuie sa spunem ca pana si manualul de interventie in comunitatile de romi s-a modificat ca urmare a acelei experiente negative”, a declarat Smaranda Enache.

Inspectoratul Judetean de Politie Mures a refuzat sa comenteze decizia luata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In septembrie 2006, mai multe persoane au fost ranite in municipiul Reghin, in urma unui incident petrecut in cartierul Apalina. Reprezentrantii Politiei Judetene Mures sustineau la momentul respectiv ca un politist aflat in concediu medical a fost acostat de doua persoane pe o terasa, iar acestea l-ar fi amenintat. In zona s-au deplasat mai multi politisti, care ar fi fost atacati, motiv pentru care oamenii legii au folosit armele din dotare si gaze iritant-lacrimogene. In urma conflictului, peste 25 de persoane au fost ranite, iar Susana Ciorcan a murit la spital.

Victimele au depus o plangere la Parchetul Tribunalului Mures impotriva politistilor pe care ii acuzau ca i-au agresat. In 2007, procurorii de la Parchetul Tribunalului Mures au decis neinceperea urmariri penale in cazul politistilor, considerand ca acestia au procedat regulamentar. Decizia a fost contestata de romi, iar in noiembrie 2008 Curtea de Apel Targu-Mures a decis mentinerea sentintei Parchetului Tribunalului Mures. Dupa epuizarea tuturor cailor de atac interne, romii s-au adresat CEDO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri