Gazprom a avut in in T3 2014 un profit de 105,7 miliarde de ruble (1,5 miliarde dolari), in scadere cu 60% de la 276 miliarde de ruble in urma cu un an, afectat de deprecierea rublei si de oprirea exporturilor in Ucraina din cauza neintelegerilor legate de preturi.

In primele noua luni, profitul net al Gazprom a scazut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 556,3 billion ruble (8,1 miliarde dolari), relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax. Rezultatele sunt peste asteptarile analistilor, dar grupul a avertizat ca pretul scazut al petrolului ar putea sa ii afecteze planurile de investitii.

Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina in iunie anul trecut, din cauza disputei privind preturile si a datoriilor statului ucrainean pentru gazele primite. In raportul financiar al Gazprom se arata ca grupul a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble (1,2 miliarde dolari) pentru acoperirea datoriilor Ucrainei pentru gaze. Grupul a inregistrat o pierdere de 320,7 miliarde de ruble (4,65 miliarde dolari) in primele noua luni din cauza deprecierii rublei, fata de o pierdere de 115,4 miliarde de ruble in intervalul similar din 2013.

In trimestrul al treilea, pierderea generata de deprecierea rublei a fost de 273 miliarde de ruble. In 2014, rubla a pierdut 40% din valoare, cel mai grav declin fiind iregistrat in trimestrul patru. Conflictul cu Ucraina a facut ca Gazprom sa aiba in 2014 cel mai redus nivel al productiei anuale de gaze, de 444 miliarde de metri cubi. Ucraina era cea mai mare piata de export a Gazprom, dar importurile de gaze din Rusia ale Ucrainei au scazut de la 59 de miliarde de metri cubi in 2006 la doar 14,5 miliarde de metri cubi in 2014.

In acest an, compania nationala de gaze a Ucrainei, Naftogaz, intentioneaza sa cumpere circa 8 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia. In octombrie anul trecut, Rusia si Ucraina au incheiat un acord interimar, iar autoritatile de la Kiev au platit o parte din datorie, evaluata in prezent de grupul rus la 2,44 miliarde dolari. "Facem toate eforturile sa rezolvam problemele cu Naftogaz", a declarat Serghei Komlev, director la Gazprom.

El a spus ca Moscova nu vrea sa puna in pericol increderea partenerilor europeni, care primesc circa o treime din necesarul de gaze din Rusia, din care jumatate tranziteaza Ucraina. Ministrii de Externe din UE vor discuta joi la Viena daca sa impuna noi sanctiuni Rusiei, din cauza sprijinului acordat separatistilor din estul Ucrainei.

Gazprom avertizeaza pe de alta parte ca o continuare a declinului preturilor petrolului poate afecta afacerile Gazprom si capacitatea grupului de a finanta investitiile planificate. Preturile petrolului au scazut cu 60% din iunie 2014. Preturile gazelor urmeaza tendinta cotatiilor petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni.

Foto: Shutterstock / pipeline

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri