Germania a raportat inflatie negativa in ianuarie pentru prima oara dupa 2009. Aceasta evolutie a scos in evidenta necesitatea programului BCE de achizitie de obligatiuni in zona euro, transmite Bloomberg.

Preturile de consum din cea mai mare economie a lumii au scazut in ianuarie cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,3% comparativ cu luna decembrie, potrivit Biroului Federal de Statistica. Analistii anticipau un declin al preturilor de 0,2% fata de ianuarie 2014 si de 1% fata de decembrie, informeaza Mediafax.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat saptamana trecuta un program de achizitii de obligatiuni in valoare de cel putin 1.100 miliarde de euro, pentru a evita deflatia in zona euro. Analistii anticipeaza ca zona euro a inregistrat in ianuarie o inflatie anuala de -0,5%. Eurostat, biroul european de statistica, urmeaza sa publice vineri datele referitoare la inflatie.

In decembrie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,2% comparativ cu intervalul similar din 2013. "Este probabil ca inflatia din zona euro sa ramana negativa in prima jumatate a anului, inainte ca deprecierea euro si alti factori fundamentali sa isi faca efectul. Revenirea inflatiei aproape de tinta BCE de 2% ramane o perspectiva indepartata", a declarat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank in Londra.

Citeste si:
Preturile de consum din zona euro, declin record in ianuarie
Preturile de consum din zona...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Zona euro a inregistrat inflatie negativa in septembrie