Trei americani au fost ucisi pe aeroportul din Kabul, capitala statului Afganistan, aparent de catre un membru al fortelor afgane de securitate, a declarat un reprezentant al Pentagonului pentru AFP.

Cei trei americani, civili care lucrau pentru Departamentul Apararii si participau la un program de antrenare a fortelor aeriene afgane, au fost ucisi intr-un atac armat "intern", a declarat acest oficial sub protectia anonimatului, noteaza Mediafax. Membri ai trupelor aliate din Afganistan si civili occidentali care lucreaza in aceasta tara au fost luati ca tinte, in mai multe randuri, de catre militari afgani.

Trupele NATO au luat masuri de securitate speciale pentru a incerca sa previna acest tip de atacuri. Cea mai mare parte a trupelor NATO a parasit Afganistanul anul trecut, dar in tara au ramas aproximativ 12.000 de oameni, dintre care 10.600 sunt americani, al caror rol consta in a oferi asistenta.

Atacul a fost comis intr-un context de intensificare a violentelor in tara. Insurgentii si-au multiplicat atacurile de mai multe saptamani. Cel putin opt persoane au fost ucise, joi, intr-un atentat sinucigas comis in timpul unei ceremonii funerare in estul Afganistanului. Aeroportul din Kabul este deosebit de bine pazit. O parte a instalatiei este rezervata traficului comercial, iar o parte trupelor NATO.

Celula terorista a Statului Islamic, activa in SUA

O celula terorista a grupului Statul Islamic in Irak si Siria activa in SUA colecteaza, in medii online, fonduri in moneda digitala bitcoin, folosite pentru activitati teroriste, afirma un expert israelian angajat al unei companii pentru securitatea cibernetica, scrie ziarul Haaretz. Suspiciuni privind colectarea de fonduri pentru scopuri teroriste exista de mult, dar este prima data cand o astfel de ipoteza pare sa se confirme.

Citeste si:
O inventie americana va incarca masinile electrice in 10 minute
Masinile electrice ar putea...

Potrivit specialistului in securitatea cibernetica Ido Wulkan, in varsta de 25 de ani, celula organizatiei teroriste Stat Islamic colecteaza fonduri in moneda virtuala bitcoin, pentru a evita detectarea. "In contextul intensificarii eforturilor in mediile de socializare pentru inchiderea conturilor care au legaturi cu grupul Stat Islamic, activistii islamisti probabil ca incep sa se orienteze spre zone obscure din spatiul virtual", afirma Wulkan, angajat al companiei pentru securitatea cibernetica S2T, cu sediul in Singapore.

Potrivit expertului israelian, celula terorista este condusa de un islamist cunoscut online cu numele Abu-Mustafa si care sustine ca membrii grupului pe care il conduce sunt activi in Statele Unite.

Nate Derrick / Shutterstock.com

Citeste si:
21 de zboruri au inregistrat intarzieri la Budapesta din cauza a...
21 de zboruri au inregistrat...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015