"Cu privire la retragerea mea, am spus deja acest lucru, foarte ferm, Kremlinului. Este imposibil sa fiu facut sa ma pliez. Nici Moscova si nici occidentalii nu vor reusi", a subliniat Aleksandr Lukasenko, in fata mai multor jurnalisti belarusi si rusi, noteaza Mediafax.

Presedintele belarus, aflat la putere din 1994, s-a distantat recent de Rusia, din cauza crizei ucrainene, in pofida faptului ca economia tarii sale este foarte legata de a marelui vecin. "Ma pot spanzura, ma pot omori, dar sa ma faca sa-mi schimb gandirea, directia politica, este imposibil", a spus Aleksandr Lukasenko.

"Deci, daca sunt in viata si sanatos, in 2015 ma veti vedea pe lista candidatilor in alegerile prezidentiale", care vor avea loc pe 20 noiembrie. "Nu plec si nu pot pleca. Nu am dreptul. V-am explicat deja ca, daca tara se prabuseste, iar eu sunt plecat, atunci voi fi acuzat de lasitate. Voi fi considerat responsabil. Iar ei vor vor avea dreptate", a conchis Aleksandr Lukasenko.

Ajuns la putere in 1994, Aleksandr Lukasenko este considerat de catre numerosi observatori si aparatori ai drepturilor omului un lider paternalist si autoritarist. Ultima sa realegere - cu 80% din sufragii - in decembrie 2010, pentru al patrulea mandat, a fost marcata de o reprimare violenta a opozitiei, care denunta fraude.

Sursa foto: Agerpress