Sanctiunile occidentale impotriva Rusiei ar putea fi extinse, pe masura ce luptele din estul Ucrainei fac tot mai multe victime. Decizia este calificata de seful uneia dintre cele mai mari banci rusesti ca fiind sinonima cu declansarea unui "razboi economic".

Ministriii de Externe ai Uniunii Europene au decis, joi, in cadrul unei intalniri extraordinare la Bruxelles, sa extinda cu sase luni, pana in septembrie, masurile indreptate impotriva unor personalitati din Rusia, printre care inghetarea activelor si interdictiile de calatorie. "Acest razboi economic va avea implicatii negative pentru economia ruseasca, insa mai mult decat atat, va avea implicatii negative pentru dialogul politic si securitatea din Europa", a precizat CEO-ul VTB Bank, Andrey Kostin, citat de CNBC. El a spus ca sanctiunile sunt "un mod nepotrivit de a trata Rusia" si ca ele vor conduce la instabilitate in intreaga Europa.

Intalnirea ministrilor europeni a fost convocata dupa ce orasul-port Mariupol a fost tinta unor atacuri violente din partea rebelilor prorusi, spun ucrainenii, in urma carora au murit cel putin 30 de persoane. Moscova a negat orice implicare, precizand insa ca sunt cativa voluntari rusi ca lupta alaturi de rebeli.

De la actiuni la consecinte: care a fost efectul sanctiunilor

Economia ruseasca a fost grav afectata atat de sanctiuni, care au izolat-o de comertul si afacerile internationale, cat si de scaderea pretului la petrol, care s-a prabusit cu circa 60% din iunie 2014, lovind in exporturile si veniturile Rusiei. In consecinta, Rusia se asteapta sa intre in recesiune in 2015. Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a declarat ca Rusia a fost mereu impotriva "oricaror forme de limitare a fluxurilor de capital si comertului". "Desigur, orice fel de sanctiuni sunt daunatoare pentru ca genereaza incetinirea economiei globale. Iar sanctiunile care au fost impuse Rusiei au avut un impact negativ asupra noastra", a adaugat Siluanov.

Inflatia a ajuns la un nivel ingrijorator in Rusia, la 11,4%, iar moneda nationala, rubla, s-a prabusit in urma aplicarii sanctiunilor. Banca centrala a urcat ratele dobanzilor pana la 17% in decembrie, in incercarea de a salva rubla si de a tempera nivelul inflatiei. Ministrul de Finante a anuntat insa ca spera ca ratele la dobanzi vor fi scazute, mentionand insa ca Banca centrala a tarii este independenta si nu poate fi influentata. De aceeasi parere este si directorul bancii rusesti VTB Bank. "Nu sunt un suporter al dobanzilor ridicate si cred ca Banca centrala le-ar putea scadea, insa nu cred ca vor face asta, sau vor face asta treptat, nu intr-un mod drastic", a declarat el.

Criza economica din Rusia si iesirile de capital au generat ingrijorari cu privire la sistemul bancar rusesc. Guvernul a aprobat recent un plan de recapitalizare pentru unii dintre cei mai mari creditori ai tarii, printre care VTB, Sberbank si Gazprombank, asa incat acestia sa poata acorda in continuare imprumuturi. "Avem prea multe banci si multe dintre ele au o baza de capital scazuta. Nu cred ca guvernul si banca centrala vor sprijini toate bancile, insa vor da bani bancilor care sunt sanatoase", conchide seful VTB.

Rusia, in cautarea ajutorului din partea zeilor Olimpului din Grecia

Daca ministrii de Externe din UE sunt decisi sa continue valul de sanctiuni asupra Rusiei, Grecia ar putea fi aliatul de care Rusia are nevoie. Publicatia ruseasca "Nezavisimaya Gazeta", de orientare centrista, a publicat un articol pe aceasta tema, cu titlul "Moscova isi gaseste un aliat in UE", exprimand speranta ca noul guvern elen ar putea apara Rusia in acest razboi al sanctiunilor.

Tabloiul Komsomolskaya Pravda noteaza insa ca in loc sa riste o confruntare cu liderii europeni pentru a apara Rusia, Grecia ar putea sa "isi vanda loialitatea Bruxelles-ului pentru a-i sterge o parte din datoriile externe".

Tancuri in Donetk

Estul Ucraina ramane in continuare o zona de conflict, rebelii capturand orasul Vuhlehirsk, de landa Debaltseve, din regiunea separatista Donetk. Potrivit unui soldat ucrainean, atacul a inceput cu o simulare. Mai multe vehicule si tancuri au intrat in oras la doua ore dupa un atac "de proba". Mai multi civili au fost ucisi joi in Donetk. Cu toate ca numarul victimelor nu a fost inca stabilit, cei din zona spun ca cel putin trei oameni au fost ucisi in Debaltseve si doi in orasul Donetk.

Peste 4.800 de oameni au fost ucisi si circa 1,2 milioane au fost deportati de cand rebelii au preluat controlul asupra regiunilor Donetk si Lugansk, in luna aprilie.

Sursa foto: Buzunar gol/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri