Grecia nu mai cere creditorilor sai stergerea datoriei si propune inlocuirea actualelor obligatiuni

Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica la 315 miliarde euro in prezent, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, potrivit Financial Times.

Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung, scrie Mediafax.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banaca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. "Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutati-ne sa ne reformam tara si lasati-ne spatiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua sa ne sufocam si vom deveni o Grecie deformata, nu reformata»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar curpins intre 1 si 1,5% din produsul intern brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat ca Grecia ar putea reduce datoria publica prin cresterea economiei nationale, subliniind ca forta de munca a tarii este slab folosita si ca guvernul ar trebui sa asigure o mai buna colectare a taxelor.

Citeste si:
Spania și Grecia vor doar turiști vaccinați în 2021
Spania și Grecia vor doar...

In acest sens, Varoufakis a afirmat ca guvernul va lupta impotriva evaziunii fiscale si ca ii are in vizor pe grecii bogati care nu au platit in mod corect taxele pe care trebuia sa plateasca in timpul celor sase ani de recesiune economica.

Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european, in cadrul caruia se va intalni cu reprezentanti ai mai multor guverne europene, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice.

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri