Violentele se intensifica in Ucraina. Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a declarat ca ceea ce se intampla in prezent in estul Ucrainei reprezinta o "situatie ingrozitoare privind securitatea si o accelerare grava a luptelor din teren". In contextul situatiei grave, John Kerry efectueaza o vizita in Kiev, iar Hollande si Merkel vor merge atat la Kiev, cat si la Moscova.

Oficialul american a apreciat ca Rusia nu trece testul privind seriozitatea sa legata de negocieri, adaugand ca poporul rus "plateste pentru aceasta aventura imperiala". Oficialul american a facut aceste declaratii la bordul avionului cu care secretarul de Stat John Kerry se deplaseaza la Kiev. Kerry va avea intalniri cu lideri ucraineni, inclusiv cu presedintele Petro Porosenko si premierul Arseni Iateniuk. Vizita sa intervine pe fondul intensificarii conflictului intre fortele ucrainene si separatistii prorusi in estul Ucrainei, unde se inregistreaza tot mai multe victime civile.

Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel vor face de asemenea o vizita surpriza in capitala ucraineana, joi, urmand ca vineri sa ajunga la Moscova, relateaza Russia Today, in pagina electronica. Presedintele francez a declarat ca va merge la Kiev, joi, impreuna cu Merkel pentru a gasi o solutie pasnica la intensificarea violentelor in conflictul ucrainean. Ei urmeaza sa mearga vineri la Moscova.

Hollande si Merkel, la Kiev si Moscova

Cei doi lideri se vor intalni cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, joi, la Kiev si cu omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, vineri la Moscova, relateaza Reuters. "Impreuna cu Angela Merkel am decis sa luam o noua initiativa", a declarat Hollande in cadrul unei conferinte de presa. "Vom face o noua propunere pentru rezolvarea conflictului, care se va baza pe integritatea teritoriala a Ucrainei", a explicat el.

"In fata escaladarii violentelor din ultimele zile, cancelarul si presedinte Hollande si-au intensificat eforturile, care continua de luni de zile, pentru o rezolvare pasnica a conflictului din estul Ucrainei", a declarat purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

Citeste si:
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"
Rusia anunta un nou pas catre...

Franta este contra aderarii Ucrainei la NATO

Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca Franta nu este in favoarea aderarii Ucrainei la NATO, precizand ca spune acest lucru "pentru rusii care se ingrijoreaza", relateaza Le Figaro in editia electronica. Franta "vrea sa evite razboiul", a afirmat Hollande, subliniind ca diplomatia si politica trebuie sa-si reintre in drepturi.

Sursa foto: Militari din Ucraina/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide