Salariile britanicilor au crescut intr-un ritm ce a depasit estimarile, in ultimele trei luni, datorita sumelor adaugate remuneratiilor din productie si sporurilor, insa rata somajului a atins un nivel record pentru ultimii sase ani, au aratat, miercuri, datele oficiale, citate de NewsIn. Biroul National de Statistica a declarat ca salariile medii au crescut cu 4,3% in perioada cuprinsa intre lunile martie-iunie, depasind estimarile care anticipau o crestere de 4,1%.

Banca Angliei si-a exprimat ingrijorarea ca pretul ridicat al energiei ar putea determina presiuni inflationiste, insa, atata timp cat salariile au crescut sub 4,5%, preturile din energie raman stabile. Peter Dixon, economist la Commerzbank, a declarat ca este surprins de puterea cresterii salariilor, "dar o crestere de 4,3% nu afecteaza tinta de inflatie. Deci, nu este nevoie sa intram in panica".

Datele publicate miercuri au aratat si faptul ca rata somajului, care poate fi comparata international, a crescut, peste asteptari, la 5,5%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Aceste date sugereaza ca piata de munca devine mai slaba.

Pietele financiare au primit, miercuri, si raportul sedintei din august a Bancii Angliei. Raportul arata ca factorii de decizie au votat in proportie de 6-1 in favoarea cresterii surpriza, luna aceasta, a ratei dobanzii la 4,75%, insa tot ei afirma ca, in cazul in care acest lucru este necesar, rata dobanzii poate, cu usurinta, si sa scada. Cursul lirei sterline a scazut in raport cu euro si cu dolarul, in timp ce contractele futures pentru luna septembrie au crescut.

Bonusurile din sectorul financiar, in special in luna iunie, reprezinta cauza principala a cresterii salariilor din sectorul privat al serviciilor la 4,5%, afirma Biroul National pentru Statistica. Numai in luna iunie, salariile din sectorul privat al serviciilor a crescut cu 5,4%, dupa 4,7% cu cat crescusera in luna mai.

Salariile din productie au crescut cu 5,9% in perioada martie-iunie, acest nivel fiind cel mai ridicat din anul 1992, cand cresterea fusese tot de 5,9%.