Suedia este tara cu cei mai buni tati din lume. Aceasta este concluzia unui studiu, potrivit caruia 90% din tatii suedezi isi iau concediu de paternitate, scrie The Economist. Dar de ce barbatii prefera sa schimbe scutece, in loc sa mearga la serviciu?

Acum 40 de ani, Suedia era prima tara din lume care introducea plata unei alocatii parentale pentru concedii de crestere a copilului pentru genul neutru. Asta implica plata a 90% din salariile pentru 180 de zile pentru fiecare copil, iar parintii aveau libertatea de a-si imparti zilele de concediu pentru cresterea copilului dupa cum isi doreau. Dar noua lege a fost o lovitura grea pentru tati. In primul an, barbatii si-au luat doar 0,5% din numarul zilelor de concediu de paternitate.

Astazi, insa, tatii din Suedia isi iau un sfert din zilele de concediu pentru cresterea copilului. Unul dintre motive este faptul ca sistemul a devenit mai generos, iar numarul de zile de concediu platit pentru primul copil s-a marit de la 180 la 480. Dar a fost, de asemenea, optimizat pentru a incuraja o repartizare mai egala a indemnizatiei. In 1995, a fost introdus prima asa-numita "luna lui tati". In cadrul acestei reforme, familiile in care fiecare parinte a avut cel putin o luna de concediu au primit inca o luna de concediu.

Tatii, obligati la 2 luni de crestere a copilului

Reglementarea a fost extinsa in 2002, astfel incat, daca fiecare mama si tata isi iau concediu de cel putin doua luni, familia va primi doua luni suplimentar. In prezent, barbatii suedezi castiga mai mult decat femeile. Dar chiar si asa, statul suedez le permite sa-si ia concediu combinat de 480 de zile (aproximativ 1 an si 4 luni), cu plata a 80% din salariile lor. Iar asta cu o singura regula: 2 luni pentru mama si 2 luni pentru tata. Restul concediul si-l pot imparti intre ei asa cum parintii doresc, scrie Slate. In plus, pana cand copilul implineste 8 ani, parintii au dreptul la reducerea orelor de munca pana la 25%.

Unii politicieni doresc acum sa mearga mai departe si propun ca sistemul actual de concediu comun sa fie transformat intr-un drept individual, in care mamele sa ia doar jumatate din indemnizatia totala familiei, iar restul sa fie pentru tati.

Odata ce barbatii suedezi au inceput sa preia mai multe responsabilitati pentru cresterea copilului, veniturile si nivelul de fericire ale femeilor au inceput sa creasca. Cu alte cuvinte, sa platesti tatii sa schimbe scutece si sa stea in locurile de joaca face bine intreagii familii.

Suedia incurajeaza tatii sa-si ia concediu pentru cresterea copilului pentru a imbunatati egalitatea de gen.

Concediul paternal a devenit subiect de fotografie in Suedia, potrivit The Local. Un fotograf a inceput sa fotografieze tatii in timp ce au grija de copiii lor. Pana acum, el a fotografiat 30 de tati si vrea sa ajunga la 60, pentru a reprezenta cele 60 de zile de concediu pe care sunt incurajati sa le ia.

Fotograful spune, totusi, ca suedezii nu sunt asa egali in ce priveste genul, asa cum sunt cred ei ca sunt, spre deosebire de alte tari.

Sursa foto: Tata si copil/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri