Marinaleda este un municipiu in regiunea Andaluzia, situata in sudul Spaniei, cu o populatie de numai 2.647 locuitori. Aici nu se afla nici o unitate de politie, deoarece nu exista criminalitate si nici somaj. Marinaleda, cunoscut drept o comunitate utopica, socialista si democratica, insa anti-capitalista, cunoaste prosperitatea datorita unei cooperative agricole, a carei istorie a inceput in 1970.

Desi criza economica a lovit puternic Spania, odata cu 2008, si alte tari din sudul Uniunii Europene, in Marinaleda nu a existat. In primavara anului 2013, rata somajului din Andaluzia ajunsese la nu mai putin de 36%, iar pentru cei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani la 55% - cifre alarmante comparativ cu media nationala, scrie The Guardian. In Marinaleda era ocupare deplina, iar castigurile salariale medii ajungeau la 1.200 de euro pe luna.

Sistemul social si politic care a fost implementat in aceasta comunitate, precum si rezultatele bune in ceea ce priveste dezvoltarea economica si bunastarea locuitorilor a adus Marinaleda in atentia mass-mediei din Spania si din intreaga lume. Dar, povestea nu ar putea fi completa fara existenta primarului Mainaleda, un om carismatic, excentric, cu o barba de profet si o prezenta aproape demagogica, numit Juan Manuel Sanchez Gordillo (foto).

Ducem un razboi pentru cei saraci (...) Nu ma deranjeaza puscaria, ar fi o onoare pentru mine.

Spania a cunoscut un boom masiv in sectorul de locuinte, intre 1996 si 2008. Pretul proprietatilor pe metru patrat s-a triplat in cei 12 ani, iar amploarea acestuia este acum tragic reflectata in plina criza. La nivel national, pana la 400.000 de familii au fost evacuate din 2008. Din nou, aceasta situatie este deosebit de acuta in partea de sud: in Andaluzia peste 40 de familii sunt date afara din case in fiecare zi de catre banci. Daca nu era de ajuns, desi oamenii sunt evacuati, plata ipotecii trebuie sa continue pana la stingerea datoriei.

Case gratis de la primarie in Marinaleda

Doar in Andaluzia, exista peste 690.000 de locuinte goale din cauza evacuarilor bancare in urma ipotecilor neplatite. Dar nu si in Marinaleda, deoarece Juan Manuel Sanchez Gordillo are o solutie: oricine doreste sa-si construiasca propria casa poate face acest lucru gratuit. Materialele si muncitorii calificati sunt furnizati de primarie, precum si terenul generos de 192 mp. In schimb, exista o plata lunara de doar 15 euro pentru tot restul vietii, cu o singura conditiei: casa nu poate fi vanduta pentru castig personal, scrie Life Travel Enjoy.

Cooperativa agricola nu distribuie profit, ci orice surplus este reinvestit pentru a crea mai multe locuri de munca. Toata lumea castiga acelasi salariu de 47 euro pe zi, pentru sase ore si jumatate de munca - mai mult decat dublu fata de salariul minim din Spania. Participarea la deciziile cu privire la ceea ce se cultiva, si cand, este incurajata, iar de multe ori constituie punctul central al adunarilor generale ale satului. In acest sens, a fi membru al cooperativei inseamna a fi o parte importanta a functionarii localitatii ca intreg.

Si afacerile private sunt permise in localitate si reprezinta o parte importanta a vietii din Marinaleda. Precum in cazul celor sapte baruri si cafenele - proprietate privata, daca doresti sa-ti deschizi o pizzerie sau o afacere de familie de orice fel, nimeni nu iti va sta in cale. Cu toate acestea, daca, ipotetic, sa zicem, Carrefour sau Starbucks, ar decide sa-si extinda operatiunile prin sistemul de franciza si in acest sat mic, ei bine nu vor ajunge prea departe. "Noi pur si simplu nu am permite", spunea raspicat Juan Manuel Sanchez Gordillo, pentru publicatia britanica.

Primarul din Marinaleda, un Robin Hood al zilelor noastre

In 1979, la varsta de 30 de ani, Juan Manuel Sanchez Gordillo a devenit primul primar ales din Marinaleda, o pozitie pe care o detine inca de atunci - reales de fiecare data cu o majoritate covarsitoare. In august 2012 Gordillo a atins un nou nivel de notorietate dupa un sir de actiuni umanitare, anti-capitaliste si anti-austeritate, incepute cu ocupatia unui teren militar din Andaluzia, confiscarea palatului unui aristocrat si trei saptamani din martie de marsuri in regiunea de sud a Spaniei, ocupand sucursale de banci impreuna cu protestatarii care furau produse din supermarketuri si le imparteau apoi saracilor.

Moneda euro este o frauda care ii imbogateste pe unii si ii saraceste pe ceilalti (...) Exista familii infometate, mici agricultori ruinati.

Apogeul a fost atins in momentul in care Juan Manuel Sanchez Gordillo a efectuat o serie de raiduri prin supermarketurile din Andaluzia, alaturi de alti sustinatori de stanga, de unde luau paine, orez, ulei de masline si alte consumabile de baza, pe care ulterior le donau bancilor alimentare pentru andaluzii saraci, in perioada de criza, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy.

Ataca in principal banci care au executat silit

Intr-un interviu, dupa eveniment, Juan Manuel Sanchez Gordillo a spus ca nu a fost furt, ci un act de non-violenta. "Sunt multe familii care nu isi pot permite sa manance", a argumentat Juan Manuel Sanchez Gordillo. "In secolul 21 aceasta situatie este o infamie absoluta. Hrana este un drept, nu un mijloc de specula". Primarul este si membru al parlamentului din Andaluzia, statut care ii confera imunitate in fata legii.

"Ducem un razboi pentru cei saraci (...) Nu ma deranjeaza puscaria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cat mai multe banci si supermarketuri in Andaluzia. Talharii care au cauzat aceasta criza trebuie sa suporte consecintele faptelor lor", a declarat Juan Manuel Sanchez Gordillo.

Factiunea condusa de Gordillo ataca in principal bancile care au executat silit locuintele celor care nu si-au mai putut plati ratele la creditele ipotecare, dar si supermarketurile din cauza carora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul. "Moneda euro este o frauda care ii imbogateste pe unii si ii saraceste pe ceilalti (...) Exista familii infometate, mici agricultori ruinati. Cerem o schimbare a modelului politic", afirma Juan Manuel Sanchez Gordillo.

Citeste si:

    "Trebuie sa ne regandim valorile, ca societate de consum, precum si valoarea pe care o acordam banilor, egoismului si individualismului", remarca Gordillo. "Marinaleda este un exemplu mic, dar dorim ca aceasta experienta sa se extinda in intreaga lume".

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri