Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri, ca este necesara o cooperare mai stransa, economica si de securitate, intre tarile din spatiul ex-sovietic, cu ocazia summitului Comunitatii Economice Euroasiatice (CEE), la Soci, in Rusia, pe malul Marii Negre, informeaza NewsIn. "Este imposibil sa faci dezvoltare economica, fara sa intaresti securitatea", a declarat presedintele rus, la conferinta de presa organizata impreuna cu omologii sai din statele membre CEE: Tadjikistan, Belarus, Kazahstan, Kirghistan si Uzbekistan.

Putin a mai declarat ca Uzbekistanul, care s-a alaturat CEE, in ianuarie 2006, a hotarat sa isi innoiasca participarea la o alianta militara regionala, Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva (ODKB), care reuneste statele membre CEE si Armenia. "Am semnat un document privitor la aderarea Uzbekistanului la ODKB", a subliniat presedintele rus. Uzbekistanul incetase, in anul 1998, participarea sa la ODKB, alianta creata in 1992.

"Este un eveniment foarte important pentru Uzbekistan. intr-o zi vom unifica Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva (ODKB) si Comunitatea Economica Eurasiatica (CEE)", a declarat, la randul sau, presedintele uzbek, Islam Karimov. Liderul uzbek, al carui regim era mai degraba pro-american, s-a orientat spre Rusia, dupa represiunea sangeroasa, condamnata de comunitatea internationala, a insurectiei de la Andijan, in mai 2005. Rusia si China l-au sustinut atunci pe presedintele uzbek.

Putin a mai declarat ca tarile din CEE au facut si un pas inainte pentru crearea unei uniuni vamale. "Am semnat documente prin care Belarusul, Rusia si Kazahstanul trebuie sa pregateasca baza legala pentru o uniune vamala", a anuntat Putin. "Obiectivul nostru final este ca toti membrii CEE sa adere la aceasta uniune", a continuat oficialul rus.