Kievul conteaza pe sustinerea Ungariei in convocarea unei sesiuni speciale a Consiliului European, in cazul in care armistitiul convenit la Minsk nu va fi pus in aplicare in estul Ucrainei in noaptea de sambata spre duminica, a avertizat Porosenko, dupa o intalnire cu Orban, relateaza MTI.

Porosenko a declarat ca presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au fost autorizati sa vorbeasca in numele Uniunii Europene (UE) la summitul de joi de la Minsk, precizeaza presedintia ucraineana intr-un comunicat postat pe site, in contextul relatiilor bune promovate de catre liderul populist ungur cu Moscova, care-i sustine pe separatistii prorusi in conflictul din estul tarii Orban i-a raspuns presedintelui ca este constient de importanta armistitiului si implementarii Acordurilor de la Minsk, se arata in comunicat, scrie Mediafax.

Presedintele ucrainean si premierul ungur au discutat despre cooperarea bilaterala si probleme de securitate energetica, inclusiv despre stadiul diversificarii livrarii de gaze naturale catre Ucraina. Situatia minoritatii maghiare din Ucraina a fost de asemenea abordata. Presedintele Federatiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) Laszlo Brenzovics, parlamentar ucrainean, a declarat in cadrul intalnirii ca maghiarii ucraineni sustin eforturile de pace ale presedintelui ucrainean si ca minoritatea maghiara nu se simte discriminata in Ucraina, potrivit presedintiei ucrainene.

Orban a declarat ca apreciaza faptul ca drepturile maghiarilor din Ucraina sunt respectate. Insa cele doua parti au discutat si despre oportunitatil de imbunatatire a dezvoltarii sociale si culturale a comunitatii maghiare ucrainene. De asemenea, Porosenko i-a multumit lui Orban atat pentru sustinerea independentei, integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei, cat si pentru ajutorul umanitar acordat, inclusiv tratarea in Ungaria a unor militari ucraineni raniti in conflictul din estul tarii, a mai precizat presedintia.

Ferenc Gyurcsany: Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta este un esec al diplomatiei ungare

Liderul opozitiei ungare, Ferenc Gyurcsany, a insistat ca vizita de saptamana viitoare la Budapesta a presedintelui rus Vladimir Putin reprezinta un esec al diplomatiei ungare, relateaza MTI. Ferenc Gyurcsany a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca de la reuniunea G20 din noiembrie din Australia niciun lider european nu a inclinat spre o intalnire bilaterala cu Putin. Vizita la Budapesa este in interesul lui Putin, afirma el. Coalitia Democrata (DK) se asteapta ca premierul Viktor Orban sa afirme clar ca "dansul paunului pe care il practica intre Moscova, Bruxelles si Berlin" s-a terminat "pentru ca Ungaria este dedicata aliantelor sale in cadrul Uniunii Europene".

Gyurcsany a argumentat ca Ungaria nu are un interes real in a semna un acord de cumparare de gaze cu Rusia. Mai degraba, cele 28 de state membre ar trebui sa ajunga impreuna la un acord si, in acest fel, sa obtina conditii considerabil mai favorabile, a declarat el, adaugand ca presedintelui rus ar trebui sa i se spuna politicos ca perioada in care Ungaria incheia acorduri exclusiv cu Gazprom s-a terminat. Intrebat despre propriile lui intalniri cu presedintele rus in timp ce se afla la putere, Gyurcsany a declarat ca Statele Unite si liderii UE il considerau pe Putin un politician care introduce precaut un sistem democratic.

Ucraina va monitoriza retragerea armamentului greu din est prin satelit

Ucraina va primi toate mijloacele tehnice necesare sa monitorizeze implementarea Acordurilor de la Minsk, inclusiv tehnologie prin satelit, a informat ministrul de Externe Pavlo Klimkin Parlamentul, relateaza Unian in pagina electronica. Ucraina si partenerii sai "au obtinut pentru prima data sustinerea si vointa Rusiei de a coopera asupra tuturor elementelor Acordurilor de la Minsk", a declarat Klimkin vineri, citat de ziarul Ukrainska Pravda. Klimkin a subliniat ca ideea de baza a intelegerii este crearea unei zone demilitarizate prin retragerea armamentului greu. "Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a monitoriza implementarea procesului. Si ni se va furniza echipament satelitar pentru a avea imaginea reala", a spus ministrul. "Am primit confirmarea angajamentului de retragere a tuturor fortelor straine din Donbas. Din nefericire nu exista o data clara, dar vom lucra la aceasta problema in vederea stabilirii fezabilitatii si calendarului procesului", a adaugat el.

Ministrul a mai declarat ca alegerile locale din Donbas, prevazute in Acordurile de la Minsk, vor fi organizate sub supervizarea atenta a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. "OSCE va stabili, la final, daca pregatirea si organizarea alegerilor au fost libere si corecte", a spus spus el.
"Lucrez intens sa implic experti OSCE in consultarile asupra aspectelor practice in vederea pregatirii acestor alegeri. OSCE va monitoriza acest proces de la bun inceput", a mai anuntat seful diplomatiei ucrainene. Pe de alta parte, insurgentii prorusi din estul Ucrainei si-au intensificat operatiunile de recunoastere aeriana in zona de conflict din Donbas, a anuntat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant al Consiliului National ucrainean pentru securitate si Aparare. In total 22 de zboruri de avioane fara pilot au fost inregistrate in zona confruntarilor armate, a declarat Lisenko, intr-o conferinta de presa, la Kiev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri