Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie electrica din Romania si Europa de Sud-Est, a fost preluat de Socit Bancaire Prive (SBP), o importanta banca din Geneva, Elvetia.
"Liberalizarea pietelor de energie din Europa a creat numeroase oportunitati de investitii pentru institutiile financiare, intr-un mediu in care necesitatile de finantare sunt foarte mari. Socit Bancaire Prive a decis sa achizitioneze unul dintre cei mai importanti traderi regionali de energie electrica pentru a-si diversifica portofoliul de operatiuni, marcandu-si astfel intrarea in domeniul energetic din Europa, informeaza Rompres. Energy Holding s-a dezvoltat spectaculos de-a lungul ultimilor ani si reprezinta o investitie care va aduce mari satisfactii actionarilor nostri", a declarat Guy Studer, presedintele Consiliului de Administratie al SBP.

"Aceasta companie a devenit puternica si recunoscuta pentru performantele sale datorita inovatiei, profesionalismului si dedicatiei tuturor angajatilor sai. Acum, alaturi de SBP, planurile noastre de dezvoltare vor capata un sprijin consistent", considera Enrique Ferrer, presedintele Energy Holding.

Acordul de preluare a fost semnat in data de 7 august, urmand ca tranzactia sa fie definitivata in termen de 30 de zile. Partile au convenit ca detaliile financiare ale tranzactiei sa ramana confidentiale. SBP va prelua 95% din partile sociale ale Energy Holding, urmand sa devina singurul actionar al companiei. De asemenea, managementul companiei Energy Holding va ramane neschimbat.

"Clientii nostri trebuie sa stie ca nivelul de calitate al serviciilor cu care i-am obisnuit nu se va schimba, ci, dimpotriva, va creste", a adaugat Enrique Ferrer. Tranzactia va contribui direct la cresterea investitiilor elvetiene in Romania, avand in vedere planurile companiei privind asigurarea unei baze proprii de productie a energiei electrice.

"Multi investitori elvetieni nu cunosc inca suficient de bine Romania si ceea ce poate oferi mediul sau de afaceri. Noi putem imbunatati aceasta situatie", a mai spus presedintele Consiliului de Administratie al SBP. Socit Bancaire Prive Geneve este recunoscuta pentru serviciile sale financiare si activitatile desfasurate pe plan international. Activitatea de baza a SBP consta in managementul portofoliilor de active private si institutionale, consultanta pentru investitii, precum si efectuarea de tranzactii pe pietele de capital internationale.

SBP este activ implicata si in domeniul investitiilor financiare, operatiunilor valutare si tranzactiilor cu actiuni si metale pretioase. De asemenea, SBP intermediaza obtinerea de linii de credite pentru clientii sai si, din 2003, se ocupa si de operatiuni de capital. Volumul tranzactiilor bursiere a fost de 19,7 miliarde franci elvetieni (12,5 miliarde euro) in 2005 si 34,4 miliarde franci elvetieni (21,9 miliarde euro) la 31 iulie 2006.

Energy Holding este unul dintre cei mai importanti traderi regionali de energie electrica. Recent, compania a intrat pe piata din Bulgaria, avand contracte de livrare a energiei si in Macedonia, Serbia, Albania si Muntenegru. Compania a demarat deja procedurile pentru obtinerea licentei de tranzactionare a energiei in Serbia si vizeaza intrarea pe pietele din Grecia si Albania. Energy Holding este singura companie din Romania membra a Asociatiei Furnizorilor de Energie din Europa - European Federation of Energy Traders.

Cifra de afaceri a companiei a fost, in 2005, de 848 milioane lei, in crestere cu peste 20% comparativ cu 2004. Profitul net a crescut de aproape trei ori, de la 12,8 milioane lei (contravaloarea 3,6 milioane euro) in 2004 la 36,8 milioane lei (contravaloarea 10,5 milioane euro) in 2005.

Energy Holding este o companie preocupata in mod constant de viitorul pietei romanesti de electricitate, fiind un promotor al noilor tipuri de tehnologii pentru producerea de energie electrica. Compania este, de asemenea, un important sustinator al energiei provenite din surse regenerabile.

Compania este puternic implicata in promovarea principiilor de dezvoltare durabila in Romania, fiind primul si singurul membru in World Business Council for Sustainable Development. Energy Holding a impus in domeniul furnizorilor privati standardele de calitate si mediu, obtinand certificarile ISO 9001:2001 si ISO 14001:1997. Energy Holding este primul furnizor privat din Romania care a implementat un Centru de Management Energetic si este, de asemenea, prima companie din Romania care s-a alaturat prestigioasei Asociatii Europene a Furnizorilor de Energie - European Federation of Energy Traders.

Un punct strategic convenit de ambele companii in timpul procesului de preluare a fost mentinerea actualului Consiliu de Administratie, precum si a planurilor propuse de actuala echipa manageriala pe termen scurt sau mediu. Pe aceasta cale, noul proprietar arata cel mai ridicat nivel de incredere in actuala echipa de conducere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri