Avand in vedere ca in luna iunie 2006, zona euro a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 2,5 procente, in luna iulie comparativ cu luna precedenta preturile au scazut cu 0,1%, informeaza Rompres.

Exista insa diferente in randul celor 12 tari care utilizeaza moneda euro. Astfel Spania a inregistrat in luna iulie o rata anuala a inflatiei de patru procente, in timp ce Finlanda inregistrat o inflatie de 1,4 procente. Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a inregistrat o usoara crestere a inflatiei la 2,1%, in timp ce Franta a ramas stabila la 2,2 procente.

Pentru ansamblul Uniunii Europene (UE-25), rata anuala a inflatiei inregistrata in luna iulie a ramas nemodificata la 2,4%. Comparativ cu luna precedenta, preturile au scazut cu 0,1%. si in acest caz exista diferente remarcabile intre Letonia cu o inflatie de 6,9 procente si Polonia cu o inflatie de 1,4 procente. Progrese remarcabile a inregistrat insa Slovenia cu o rata a inflatiei de 1,9 procente in iulie, comparativ cu o inflatie de trei procente in luna precedenta. Aceasta tara urmeaza sa devina a 13 tara membra a zonei euro la data de 1 ianuarie 2007.

Eurostat a anuntat ca preturile ridicate la combustibili si gaz natural au fost factorii principali care au alimentat inflatia, in timp ce preturile scazute pentru serviciile de telecomunicatii si imbracaminte au avut un efect de calmare a presiunilor inflationiste. UE se astepta ca si in 2007 preturile ridicate la petrol sa conduca la crestere preturilor de consum.

In ciuda scaderi usoare a inflatiei in luna iulie, o rata a inflatiei de 2,4% este totusi superioara pragului de doi% pe care il vizeaza Banca Central Europeana, analistii estimand ca este posibil ca BCE sa majoreze dobanda de referinta pana la finele anului.