Criza rublei ameninta sustinerea pe care Moscova o acorda regiunii separatiste moldovene Transnistria - ce primeste aproximativ 70% din buget de la Kremlin - si ar putea conduce la o realiniere a Tiraspolului si o eventuala apropiere de UE, scrie The Guardian citand Eurasianet.org.

Moscova a refuzat sa prelungeasca un ajutor in valoare de 100 de milioane de dolari acordat Transnistriei, scria la inceputul lui ianuarie cotidianul pro-Kremlin Nezavisimaia Gazeta, citand o sursa din cadrul Sovietului Suprem, organismul legislativ separatist de la Tiraspol. Guvernul rus nu a confirmat informatia, insa experti moldoveni o considera credibila, arata Mediafax.

Cateva sute de mii de locuitori, inclusiv etnici rusi si ucraineni, se confrunta cu o situatie dificila, dupa ce Rusia a sistat in vara plata unor pensii, si dupa cresterea, in ultima perioada a preturilor la hrana, utilitati si medicamente. Transnistria si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in 1992, dupa ce separatisti prorusi locali sustinuti de unitati din cadrul armatei ruse au respins fortele moldovene, iar de atunci supravietuirea acestui teritoriu depinde de prezenta trupelor rusesti de mentinere a pacii si de subventiile trimise de la Kremlin.

Insa Rusia se confrunta in prezent cu propriile dificultati, iar capacitatea Guvernului rus de a sustine in continuare atat Transnistria, cat si regiunile separatiste proruse georgiene Abhazia si Osetia de Sud, se afla sub presiune.

"Judecand dupa situatia economica dificila si deteriorarea continua (a conditiilor) din regiunea Transnistria, mai ales dupa criza din Ucraina si prabusirea rublei rusesti, informatia pare plauzibila", a declarat Ion Tornea, un analist de la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale din Chisinau, referindu-se la informatia publicata de Nezavisimaia Gazeta. "Federatia Rusa se afla intr-o criza multilaterala si nu poate sa arunce cu bani in stanga si-n dreapta", adauga Oazu Nantoi, directorul Institutului pentru Politici Publice din capitala moldoveana.

In Transnistria, gazul nu mai e furnizat gratis

Insa un lider transnistrean da asigurari ca Moscova este angajata in continuare in ajutorarea regiunii separatiste proruse - dar nu la nivelul de odinioara. Astfel, in prezent gazul nu mai este furnizat gratis, iar pensionarii nu mai pot calatori fara sa plateasca pe mijloacele de transport in comun, a declarat Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. El a mai declarat ca salariile din sectorul public au fost reduse, de vara trecuta, cu 20%, iar plata suplimentelor la pensie sistata.

Soin a avertizat ca pierderea ajutoarelor rusesti, pe langa masurile anterioare, ar putea "conduce republica nerecunoscuta intr-un dezastru economic", in contextul in care Tiraspolul inregistreaza deja un deficit bugetar de 404 milioane de dolari, raportat la proiectul de buget pentru 2015. In acest context, Transnistria cauta noi surse de venit, iar incepand din martie masinilor inmatriculate in afara regiunii li se va solicita un "card verde" la intrare. Taxa urmeaza sa fie aplicata mai intai vehiculelor din Uniunea Europeana (UE).

In schimb, la Tiraspol circula zvonuri potrivit carora urmeaza sa le fie impuse noi taxe "celor care nu studiaza si nu muncesc in institutiile transnistrene", potrivit unei familii al carei fiu studiaza in Republica Moldova. Aceste informatii nu au putut fi confirmate din surse independente, precizeaza publicatia britanica.

Liderul transnistrean Evgheni Sevciuk a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru agentia rusa Tass, ca "prognoza pentru economia (transnistreana) pentru primul semestru (din 2015) este negativa", adaugand ca industria a inregistrat pierderi, iar in unele cazuri a oprit productia. Date oficiale arata ca exporturile din ianuarie catre Rusia erau de 3,5 ori mai mici decat in aceeasi perioada din 2014, iar comertul cu Ucraina si Republica Moldova a stagnat.

Transnistria nu se reorienteaza catre UE

Evgheni Sevciuk a afirmat ca transnistrenii inteleg ca are loc o "replanificare" a bugetului Rusiei, dand asigurari ca "proiectele umanitare" vor continua, fara sa ofere alte detalii. In acest context, unii apreciaza ca Uniunea Europeana (UE) ar putea sa fie o sursa de "usurare economica". Potrivit lui Evgheni Sevciuk, 30% din exporturile transnistrene sunt efectuate deja catre UE, insa - potrivit publicatiei - o stimulare a comertului cu Europa implica o politica de realiniere. Bruxellesul a renuntat la taxarea bunurilor provenind din Transnistria, insa intelegerea expira in 2016. Pana in prezent, Transnistria a refuzat sa se alature Acordului de Liber-Schimb semnat anul trecut de catre UE cu Republica Moldova si Ucraina.

"Daca pana la sfarsitul anului Transnistria nu se reorienteaza catre Europa", cu scopul de a pastra aceste scutiri de taxe, "sectoarele textil si metalurgic, dar si alte industrii, vor fi afectate dur", a apreciat Soin. Liderii de la Tiraspol nu ascund faptul ca se confrunta cu o problema si au anuntat un concurs de planuri cincinale "anticriza", al carui castigator va obtine un premiu in valoare de 45.000 de dolari, potrivit agentiei rusesti Tass.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri