Cheltuielile destinate industriei de aparare la nivel global au crescut cu 1,7% in 2014, dupa trei ani de continue scaderi. Desi evolutia procentuala nu este ridicata, in valoare absoluta fondurile noi alocate acestor cheltuieli este de ordinul miliardelor de dolari. Mai mult de jumatate din aceasta crestere a venit din partea a trei tari: Arabia Saudita, China si Rusia.

Avansul cheltuielilor cu apararea pentru Arabia Saudita a fost cel mai frapant, la mai mult de 21%, odata cu ivirea organizatiei teroriste Statul Islamic. In acelasi timp, China a continuat sa-si surclaseze rivalii regionali, inclusiv Rusia, cu o crestere de 9,7% in 2014, scrie The Economist.

In contrast, cheltuielile pe acest segment din America de Nord si Europa au scazut, in pofida ingrijorarilor tot mai pregnante fata de ambitiile Rusiei in estul Europei. De altfel, cheltuielile proprii pentru aparare in cazul Rusiei au crescut cu 8,3% in 2014, iar ca procent din PIB continua sa constituie o pondere mai mare decat suma alocata de Statele Unite. Bugetul apararii in Rusia va ajunge la 81 de miliarde de dolari in 2015 (3,3 trilioane de ruble), echivalentul a 4,2% din PIB, estimat la 2 trilioane de dolari, potrivit Bancii Mondiale. Rusia contribuie, insa la nivel global, cu 5,2% la securitate, in timp ce China, care secondeaza SUA, are o contributie de 9,5%. Pe locurile patru si cinci urmeaza Marea Britanie si Japonia.

Cu toate acestea, America de Nord ramane cel mai mare client al industriei militare, desi cota sa din totalul cheltuielilor la nivel mondial a scazut de la 47% in 2010 la 38% in 2014. Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat pe 4 decembrie o lege prin care a fost fixat un buget de 585 miliarde de dolari alocati apararii in 2015 (circa 2,8% din PIB), legea trecand si de voturile din Senat pe 12 decembrie, noteaza International Business Times. Din aceasta suma, 64 miliarde de dolari vor fi alocati pentru operatiuni din afara tarii.

Tara Cheltuieli militare in 2014 (MLD $) Evolutie comparativ cu 2013
Germania 44 -4%
Marea Britanie 62 -3%
Franta 53 -2%
Statele Unite 581 -1%
Japonia 48 +2%
Coreea de Sud 34 +2,5%
India 45 +5%
Rusia 70 +8,3%
China 129 +9,7%
Arabia Saudita 81 +21%

Unde se situeaza Romania in contextul global

Cheltuielile destinate apararii militare au crescut semnificativ in urma celei de-a doua conflagratii mondiale, iar conflictul recent din Ucraina, dar si alte crize din jurul lumii, au determinat NATO si SUA sa ceara tarilor din Europa sa isi consolideze bugetelor militare. Klaus Iohannis a propus ca din 2017 Romania sa acorde 2% din PIB pentru Ministerul Apararii, angajament care sa fie asumat pentru o perioada de cel putin 10 ani. Acest procent este sub media globala, de 2,5% din PIB. Suma cheltuita in intreaga lume in acest scop ajungea la finalul anului 2013 depasea 1,5 trilioane de dolari.

In Romania, bugetul alocat apararii ajunge in prezent la 1,4% din PIB, echivalentul a 9,949 miliarde de lei (majorat cu 3%), insa guvernul isi propune sa suplimenteze alocarea la 2% pana in 2017. Acest lucru va trebui discutat cu Comisia Europeana, care ar trebui sa acorde armetei echivalentul a 500 milioane euro (0,3% din PIB). Bugetul pe 2015 a fost proiectat in jurul unui produs intern brut de 709.681 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri