Planul de reforme realizat de guvernul Greciei si trimis luni la Bruxelles este in linie cu principiile stabilite de ministrii de finante din zona euro si reprezinta un "punct de plecare valid" pentru ca guvernul de la Atena sa obtina prelungirea imprumutului, potrivit Comisiei Europene, citate de MarketWatch.

UPDATE: Ministrii Finantelor din zona euro (Eurogroup) si-au dat acordul final pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat Greciei, la finele unei teleconferinte in care au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Membrii Eurogroupau discutat marti programul de reforme trimis de guvernul elen, in vederea prelungirii sprijinului financiar acordat Greciei de UE, Banca Centrala Europeana si FMI. "Ministrii Eurogroup au discutat o lista initiala de reforme prezentata de autoritatile elene, masuri care vor fi detaliate si agreate cu creditorii externi pana cel tarziu la finele lunii aprilie. Institutiile ne-au transmis un prim punct de vedere, potrivit caruia lista masurilor este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii", potrivit unui comunicat transmis de Eurogroup. In urma acordului Eurogroup, cererea Greciei pentru prelungirea programul financiar extern va fi trimisa parlamentelor din zona euro pentru aprobare individuala, arata Mediafax.

Potrivit Comisiei Europene, planul de reforme trimis luni seara de Grecia la Bruxelles este in linie cu principiile stabilite de ministrii de finante din zona euro si reprezinta un “punct de plecare valid” pentru ca guvernul de la Atena sa obtina prelungirea imprumutului. "In opinia Comisiei, lista de reforme este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii (cererii Greciei pentru extinderea programului extern de asistenta financiara – n.r.), conform cerintelor Eurogroup. Suntem incurajati de angajamentul privind combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene publicat marti inainte de incheierea sedintei Eurogroup si citat de MarketWatch.

Reforme vagi pe lista guvernului elen

Cu toate acestea, reformele prezentate de guvernul de la Atena sunt departe de a fi specifice, in special in ceea ce priveste masurile pentru restructurarea sistemului public de pensii, pietei muncii sau sectorul administrativ, a declarat intr-un comunicat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde. "In opinia Comisiei, lista de reforme este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii (cererii Greciei pentru extinderea programului extern de asistenta financiara – n.r.), conform cerintelor Eurogroup. Suntem incurajati de angajamentul privind combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene publicat marti.

Membrii Eurogroup se intalnesc marti de la ora 15:00 pentru a discuta reformele trimise de guvernul elen si pentru a da acordul final privind prelungirea imprumutului de 240 miliarde de euro acordat Greciei in 2010 de UE, BCE si FMI. Vineri, Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, iar Guvernul de la Atena a avut termen pana luni la miezul noptii pentru a trimite Comisiei o lista de masuri pentru reformarea economiei, fara de care ministrii Eurogroup au anuntat ca nu vor aproba prelungirea acordului. Lista de reforme a fost transmisa Comisiei cu putin inainte de expirarea termenului, desi un reprezentant al guvernului elen afirmase luni seara ca planul nu va fi trimis mai devreme de marti dimineata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri