Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC) a anuntat vineri ca studiaza posibilitatea lansarii primelor sale "sukuks", obligatiuni care respecta preceptele Coranului, acest tip de instrumente financiare nemaifiind emis vreodata de o institutie financiara nipona.

JBIC, institutie controlata de guvernul nipon, "studiaza posibila lansare a acestor obligatiuni in Malaezia...Obiectivul este atragerea petro-dolarilor nu doar in Japonia ci si in intrega regiune asiatica", a declarat purtatorul de cuvant de la JBIC, Hiromi Inukai.

Potrivit editiei de vineri a cotidianului Financial Times, JBIC a infiintat deja un grup de specialisti in dreptul islamic pentru a pregati lansarea acestor obligatiuni, operatiunea urmand sa se deruleze in luna ianuarie 2007. De asemenea, Financial Times sustine ca JBIC spera sa stranga din aceasta operatiune o suma cuprinsa intre 300 si 500 milioane dolari.

Conform preceptelor Coranului care interzice dobanda, obligatiunile de tip "sukuks" nu vor aduce detinatorilor o dobanda propriu-zisa. in schimb, subscriptorul va primi un venit rezultat din bunurile in care sunt investiti banii sai (puturi de petrol, mine, proprietati imobiliare, etc.) si isi va recupera banii la scadenta fara nici o prima. in plus, plasamentele nu trebuie sa aiba legaturi cu activitatile interzise de islam (productia de alcool sau de carne de porc) si nici sa aiba o dimensiune speculativa. Mai mult, procedurile financiare trebuie sa primeasca avizul specialistilor in dreptul islamic (saria).

Daca proiectul celor de la JBIC va fi pus in practica va fi vorba de prima data cand obligatiunile de tip "sukuk" vor fi lansate de o institutie din afara lumii islamice.