La deschiderea sedintei de tranzactionare de vineri forintul ungar s-a depreciat brusc in raport cu moneda euro, dupa aparitia in presa a unor informatii care sugereaza ca datoria publica a Ungariei va creste substantial, iar tinta de deficit bugetar va fi revizuita in continuare.

La scurt timp dupa ora locala 9,00, moneda euro era cotata la 278 forinti, comparativ cu valoarea de 273,85 forinti inregistrata la inchiderea sedintei de joi. Dealerii se astepta chiar ca in cursul zilei moneda euro sa treaca de pragul de 280 de forinti.

Cotidianul ungar Nepszabadsag publica in editia sa de vineri o copie dupa planul guvernamental de convergenta a Ungariei la moneda euro, plan confrom caruia in anul 2009 deficitul bugetar va fi redus la 3,2 procente din Produsul Intern Brut (PIB), insa in 2008 datoria publica a Ungariei va ajunge pana la nivelul de 72,2 procente.

Potrivit datelor prezentate in planul autoritatilor de la Budapesta, in acest an Ungaria va inregistra un deficit de 10,1 % din PIB, urmand a scadea la 6,8 %din PIB in 2007 si la 4,3 % din PIB in 2008. in plus datoria nationala (in procente din PIB) va creste de la 67,3 procente in acest an pana la 72,2 procente in 2008, urmand a scadea la 70,4 procente in 2009. Inflatia va fi mai mare decat se anticipa in acest an, aproximativ 3,5 procente, urmand ca in 2007 sa creasca pana la 5,5 procente.

Planul ar urma sa fie prezentat de premierul ungar Comisiei Europene la data de 1 septembrie 2006, in el fiind incluse masurile necesare pentru trecerea Ungariei la moneda euro. Recent, guvernul ungar a anuntat ca renunta la obiectivul adoptarii monedei euro in anul 2010, in acest caz fiind nevoie ca deficitul sa fie coborat sub trei procente din PIB din 2008.

Nepszabadsag sustine ca abia in 2010 Ungaria va atinge un deficit mai mic de trei %din PIB, cerut de Tratatul de la Maastricht, urmand sa treaca la euro in anul 2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri