Guvernul grec are pe agenda combaterea efectelor austeritatii prelungite, printre care saracia si somajul si a pregatit o serie de proiecte legislative ce urmeaza sa fie prezentate in fata Parlamentului in prima saptamana din martie, relateaza Deutsche Welle.

Premierul Alexis Tsipras a facut acest anunt in cadrul unei sedinte de Guvern transmisa in direct la televiziune. "Primul proiect, care va fi prezentat Parlamentului la inceputul saptamanii viitoare, va acoperi masurile de combatere a crizei umanitare", a declarat el. Partidul Syriza al lui Tsipras a fost ales la guvernare in ianuarie pe baza promisiunii ca va pune capat masurilor de austeritate impuse tarii de creditorii sai internationali. In cursul acestei saptamani, cei 19 membri ai zonei euro au aprobat o extindere cu patru luni a programului de sprijin financiar acordat Greciei, care urma sa expire sambata, potrivit Mediafax.

Electricitate si alimente gratuite pentru 300.000 de familii sarace din Grecia

In schimb, tara a fost de acord sa implementeze reforme care sa contribuie la cresterea fondurilor guvernamentale si a promis sa nu renunte la masurile precedente fara consultarea prealabila a creditorilor. Marti, Guvernul a prezentat o lista de sase pagini in care si-a detaliat planurile. Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, si-a asigurat concetatenii ca taxa pe valoare adaugata nu va creste pentru medicamente si alimente. Totodata, aceste noi legi, asa cum apar in programul electoral al lui Tsipras, cuprind electricitate si alimente gratuite pentru 300.000 de familii sarace, locuinte pentru 30.000 de familii si relaxarea conditiilor pentru cetatenii si oamenii de afaceri care datoreaza bani la stat.

Alte proiecte vor proteja multe persoane aflate in pericol de a-si pierde casele. De asemenea, s-a renuntat la deschiderea unei mine de aur in nordul Greciei in colaborare cu o companie canadiana. "Aceasta constituie prima noastra misiune pentru o societate care sufera de cinci ani", a declarat Tsipras. Pentru moment, popularitatea lui Tsipras este ridicata. Un sondaj publicat vineri de Universitatea din Macedonia pentru postul de televiziune grec Skai arata ca majoritatea grecilor sprijina Guvernul in negocierile cu partenerii sai europeni. Astfel, 56 la suta considera recenta intelegere un succes, mai mult decat dublul celor care o vad drept un esec. In plus, 60,5 la suta afirma ca sustin strategia dura a Executivului grec, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica.

In urma cu o luna, peste 70% dintre greci sustineau strategia guvernamentala, in timp ce jumatate dintre alegatori cred acum ca Guvernul isi va respecta promisiunile comparativ cu trei sferturi luna trecuta.

Citeste si:
O noua avertizare de vreme rea pentru Grecia. Zonele afectate
O noua avertizare de furtuni...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
MAE, atentionare de calatorie pentru Grecia: ploi torentiale si vant