Asasinarea lui Boris Nemtov din noaptea de vineri spre sambata a fost suprins de o camera de supraveghere CCTV. Filmarea, la o rezolutie slaba, releva totusi cateva informatii noi legate de crima teribila din Moscova. Boris Nemtov, unul din cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin a fost impuscat mortal, iar masina asasinilor se pare ca a fost gasita de anchetatori.

Postul TV TVC din Moscova a prezentat imagini din timpul asasinatului lui Boris Nemtov suprinse de o camera CCTV. Imaginile, la o rezolutie slaba, ofera noi indicii legate de posibilitatea ca asasinii sa-l fi asteptat pe Nemtov pe podul unde a si fost ucis. Imaginile video ii arata pe Boris Nemtov si pe tanara femeie care mergea alaturi de el pe pod. La 23:31 un utilaj de deszapezire ii ascunde. Un moment mai tarziu, un barbat, posibil ucigasul, este vazut alergand din spatele utilajului si sarind intr-o masina care il astepta. Cum a ajuns pe pod este insa greu de spus, pare insa ca asasinatul a fost planuit minutios. Initial s-a anuntat ca masina ucigasilor este alba, insa din filmare pare gri, potrivit sputniknews.com.

Scenariile luate in calcul de anchetatori pentru asasinarea lui Boris Nemtov

In prezent anchetatorii cerceteaza 5 posibile motive care ar putea sta in spatele asasinatului din Moscova. Potrivit lui Vladimir Markin, purtator de cuvant al Comitetului de Ancheta, crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situatiei politice din Rusia, arata Sputniknews.com. Anchetatorii au in vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin. "Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situatiei politice in tara. Nemtov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfant» de catre cei care nu ezita sa foloseasca orice metode pentru a-si atinge scopurile politice", a declarat el.

"Este un caz prioritar si este important ca ancheta sa ofere rezultate cat mai repede posibil. Nu le impiedicati activitatea, fiti rabdatori si asteptati", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd. Autoritatile ruse vor face tot posibilul pentru a elucida circumstantele in care a fost ucis Boris Nemtov si se vor asigura ca autorii vor fi pedepsiti, a declarat, la randul sau, presedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), Valentina Matvienko. Potrivit anchetatorilor, Nemtov a primit amenintari in legatura cu pozitia sa in cazul atentatelor de la redactia din Paris a saptamanalului Charlie Hebdo, care au avut loc la inceputul lui ianuarie, a declarat Markin. "Exista informatii potrivit carora Nemtov a primit amenintari din cauza pozitiei sale cu privire la atacurile de la Charlie Hebdo din Paris", a declarat Markin.

Un avocat al familiei, Vadim Prohorov, a declarat, de asemenea, ca opozantul a primit amenintari pe retelele de socializare inainte de a fi ucis, sugerand insa ca aceasta crima are motivatii politice. "Amenintarile si diversele provocari erau constante", a adaugat el, enumerand, intre altele, faptul ca a fost atacat cu oua sau amoniac. "In urma cu cateva luni amenintarile au inceput sa vina pe retelele de socializare, ceea ce ne-a determinat sa contactam autoritatile", a declarat el, citat de Sputnik, in pagina electronica.

"Cred ca motivul (crimei) a fost activitatea lui politica", a declarat Prohorov, adaugand ca Nemtov nu avea niciun fel de probleme personale sau legate de afaceri. Intr-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Prohorov a afirmat ca opozantul ar fi putut fi ucis de "cei care s-au intors din zonele fierbinti din sud-estul Ucrainei". Comitetul rus de Ancheta a confirmat ca una dintre ipotezele pe care le analizeaza o reprezinta posibila legatura cu evenimentele din Ucraina. "Legatura cu evenimentele din Ucraina este, de asemenea, analizata. Nu este un secret ca exista figuri extrem de radicale de ambele parti ale conflictului care nu se supun legii", a declarat comitetul.

Vladimir Putin spune ca va superviza personal investigatia asasinarii lui Boris Nemtov

Presedintele rus, Vladimir Putin a declarat ca va superviza personal investigatia asasinatului pe care l-a catalogat "josnic si cinic".Putin a oferit imediat condoleante si a calificat crima drept o provocare.Nemtov lucra la un raport ce urmarea sa prezinte dovezi despre care el credea ca arata implicarea directa a Rusiei in rebeliunea separatista care a devastat Ucraina din aprilie 2014. Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca sustine rebelii cu trupe si arme sofisticate, insa Moscova neaga orice acuzatie.

RussiaToday a anuntat ca Politia a gasit o masina care ar putea fi a atacatorilor, parcata in centrul Moscovei. Vehiculul a fost identificat ca o Lada Priora, iar in prezent anchetatorii il chestioneaza pe proprietar, care a declarat ca acesta nu stie nimic si credea ca masina este parcata acolo unde a lasat-o.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri