Peste 200 de schelete au fost gasite sub un supermarket Monoprix din Paris. Scheletele erau asezate atent in gropi comune si se pare ca supermarketul a fost construit in locul unui fost cimitir al unui spital din secolul al XVIII-lea, relateaza Le Parisien.

Incepand din ianuarie, arheologii Institutului national de cercetari arheologice preventive (INRAP) fac cautari sub cladirea unde odinioara se afla cimitirul spitalului Sfanta Treime, infiintat in secolul al XII-lea dar distrus la sfarsitul secolului al XVIII-lea. "In cadrul reamenajarii magazinului, am decis sa suprimam o zona care se afla la nivelul minus doi, ceea ce a declansat verificari preventive", explica Pascal Roy, directorul magazinului. "Ne asteptam sa fi ramas cateva oase in masura in care acolo fusese un cimitr, dar nu sa gasim gropi comune", a adaugat el, foarte mirat, potrivit Mediafax.

In momentul dezafectarii cimitirului, resturile defunctilor au fost transferate partial la Catacombes de Paris, unde se afla si in prezent. "Dar se pare ca treaba nu a fost bine facuta", a declarat arheologul Isabelle Abadie, care conduce cercetarile. "Este prima data cand un cimitir spitalicesc este excavat la Paris", subliniaza ea, amintind ca situatii similare au avut loc la Marsilia si Troyes.

In prezent, in zona de 100 de metri patrati care face obiectul cercetarilor, au fost gasite opt gropi comune. Sapte dintre ele numara intre cinci si 20 de cadavre, depuse pe doua pana la cinci nivele. Cea de-a opta groapa, cea mai impresionanta, a permis descoperirea a peste 150 de schelete, dispuse pe mai multe nivele. "Dar mai este un strat dedesubt", avertizeaza Isabelle Abadie.

Persoanele inhumate aici par sa fi avut bratele incrucisate si picioarele stranse, sugerand ca au fost invaluite in cearceafuri sau giulgiuri. "Este surprinzator este ca aceste cadavre nu au fost aruncate, ci depuse cu grija, in mod organizat. Cadavrele ce apartin unor barbati, femei sau copii au fost plasate unul intr-o directie, celalalt in alta pentru a se economisi spatiul", afirma arheologul. Si acest lucru s-a intamplat in acelasi timp, pe mai multe nivele. "Acest lucru sugereaza ca au fost mai multe decese deodata. Ramane sa gasim cauza acestei crize de mortalitate: epidemie, febra, foamete ... Parisul a fost afectat de mai multe epidemii de pesta in secolele XIV, XV si XVI. Capitala a fost afectata de variola in secolul XVII", aminteste ea.

Resturile osoase gasite nu prezinta leziuni care sa permita identificare cauzei deceselor in masa, dar se fac prelevari de ADN pentru a se incerca elucidarea misterului. Arheologii trebuie sa isi termine treaba la fata locului pana la 20 martie, pentru a permite magazinului sa isi desfasoare activitatea. Resturile osoase vor fi apoi studiate la sediul INRAP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri