Banca Centrala Europeana (BCE) va incepe luni, 9 martie, achizitiile de obligatiuni guvernamentale, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, in conferinta de presa organizata dupa sedinta de politica monetara in care dobanda de politica monetara a fost mentinuta la minimul de 0,05%.

Draghi a aratat ca BCE ar putea cumpara si obligatiuni cu randamente negative, de pana la nivelul ratei pentru depozite, de -0,2%, transmite MarketWatch, scrie Mediafax.

In urma anuntarii datei de incepere a achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, euro s-a apreciat de la 1,1064 dolari pe unitate la 1,1087 dolari pe unitate. Euro a pierdut insa avansul dupa declaratia lui Draghi privind achizitia de obligatiuni cu randamente negative, atingand un nou minim al ultimilor 11 ani, de 1,1005 dolari pe unitate. Euro a scazut si fata de lira sterlina, la 72,26 pence pe unitate, cel mai redus nivel dupa decembrie 2007.

Randamentele obligatiunilor din zona euro au scazut la randul lor. Astfel, randamentul obligatiunilor portugheze pe 10 ani a coborat cu 0,1 puncte procentuale, la 1,788%, in timp ce randamentul obligatiunilor germane a scazut cu 0,19 puncte, la 0,361%.

Analisti precum Stephen Pope, de la Spotlight Ideas, se intreaba deja daca afirmatia lui Draghi privind limita de -0,2% pentru randamentele obligatiunilor care vor fi cumparate de BCE poate plafona randamentele din piata. In prezent, obligatiunile germane pe termen de doi ani au un randament de -0,185%, in cazul Austriei de -0,106% Belgiei de -0,108%, Finlandei -0,10%, Frantei de -0,106%, Italiei de 0,209%, Olandei de -0,109%, a precizat Pope.

BCE a imbunatatit pe de alta parte estimarea privind cresterea economica din zona euro din 2015 cu 0,5 punce procentuale, la 1,5%. Pentru 2016 banca centrala anticipeaza un avans mai mare, de 1,9%, fata de estimarea anterioara de 1,5%, in timp ce pentru 2017 prognozeaza o crestere a PIB-ului regiunii de 2,1%. Draghi a notat insa ca se mentin inca riscurile de incetinire economica.

Oficialii BCE au revizuit in scadere estimarea referitoare la inflatia din acest an, la nivelul zero, fata de ritmul de 0,7% prognozat in decembrie, masura reflectand in principal scaderea preturilor petrolului. Perspectiva referitoare la inflatia din 2016 a fost majorata de la 1,3% la 1,5%, pe fondul asteptarilor de crestere a cotatiilor petrolului. Pentru 2017, BCE anticipeaza o inflatie de 1,8%, aproape de tinta institutiei, de aproape 2%.

Draghi a avertizat ca redresarea economica ciclica conforma cu asteptarile BCE nu trebuie sa fie motiv de relaxare, aratand ca reformele de pe piata muncii si eforturile de imbunatatire a climatului de afaceri trebuie sa se intensifice in mai multe tari.

"Politicile fiscale trebuie sa sustina redresarea, dar trebuie sa respecte pactul de crestere si de stabilitate din zona euro, care limiteaza nivelurile deficitelor si al datoriilor", a spus seful BCE. Intrebat in legatura cu posibilitatea de crestere a limitei existente in cazul achizitiilor de titluri de trezorerie ale Greciei de catre bancile elene, Draghi a spus ca BCE este o institutie guvernata dupa reguli, sugerand astfel ca "are mainile legate".

Draghi a confirmat insa ca BCE a crescut suma pe care bancile elene o pot accesa din intermediul facilitatii ELA (Emergency Liquidity Assistance). "Bancile elene sunt solvabile, s-au facut multe de catre institutii pentru intarirera pozitiei acestora. Este absolut esential ca aceasta solvabilitate sa fie mentinuta", a spus seful BCE. El a subliniat faptul ca datoriile Greciei catre BCE se ridica la nivelul de 68% din PIB-ul tarii, astfel ca ultimul lucru care se poate spune este ca BCE nu a sustinut statul elen.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor. "In cadrul intalnirii de astazi, care s-a desfasurat la Nicosia, Consiliul Guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Sursa foto: miqu77 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri