Intr-un documentar ce va fi difuzat in curand de televiziunea publica Rossia 1, presedintele a descris momentul in care a dat ordinul secret de anexare a peninsulei. El povesteste o intalnire care a durat toata noaptea de 22 spre 23 februarie 2014 si pe care a avut-o cu oficialii din domeniul serviciilor de securitate despre "salvarea" presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. "Am terminat la 7.00 dimineata. La plecare, le-am spus colegilor mei: trebuie sa incepem sa lucram la intoarcerea Crimeei la Rusia", a declarat presedintele in documentarul intitulat "In drum spre casa".

Dupa patru zile, comandouri neidentificate au preluat controlul Parlamentului local din Crimeea si deputatii au votat un nou Guvern. In ziua urmatoare, mai multe trupe neidentificate au aparut in alte zone strategice. Moscova a insistat la momentul respectiv ca nu este implicata in aceste evenimente.

La 16 martie a fost organizat un referendum in cadrul caruia majoritatea vorbitoare de limba rusa a votat pentru independenta de Ucraina. La 21 martie, presedintele Putin a semnat documentele oficiale prin care provincia ucraineana era alipita la Rusia.

Data la care va fi difuzat documentarul nu este precizata.

Sursa foto: kremlin.ru