Suedia a fost prima tara europeana care a implementat in economie banii de hartie (moneda fiduciara), iar acum ar putea fi, cel mai probabil, prima natiune de pe batranul continent pe cale sa-i elimine din circulatie. In peninsula Scandinava, viitorul a inceput deja, noteaza Credit Suisse.

Cei care calatoresc in Suedia vor face inevitabil doua observatii: in primul rand, nu toti locuitorii au parul blond (doar 25% din populatia adulta). In al doilea rand, nu prea mai exista numerar. Indiferent de locul unde te afli sau de ceea ce doriti sa achizitionati, veti gasi un semn omniprezent care va avertizeaza faptul ca "Vi hanterar ej kontanter" ("Noi nu acceptam numerar"), fie ca este vorba de vin fiert in piata de Craciun sau o bere la bar. Chiar si cea mai mica tranzactie sau taxa este decontata electronic. Chiar si vanzatorii fara adapost de ziare din Stockholm transporta cititoare de carduri mobile.

"Daca platiti cash, ceva este neregula"

In anul 1661 banca centrala suedeza a fost prima din Europa care a luat decizia de a emite bani de hartie. Acum este prima pregatita sa-i elimine din circulatie. Ceea ce poate suna destul de riscant pentru popoarele mai sceptice din sudul continentului nu este valabil si in Suedia. Patru din cinci achizitii, aici se fac electronic. Plasticul domina, in special in sectorul comertului cu amanuntul, unde 95% din toate vanzarile sunt gestionate cu carduri.

Ultima "zona" a economiei in care un suedez are nevoie inca de numerar este legata de achizitia de droguri sau arme. Asadar, "daca trebuie sa achitati in numerar, ceva este in neregula", in Suedia.

In peninsula Scandinava, cele mai mari sase banci nordice (cu exceptia bancilor comerciale) au renuntat gradual, de altfel, la tranzactiile cu numarar, odata cu anul 2010. Suedezii au aceptat aceasta decizie, precum ar fi fost ceva natural, scrie Credit Suisse. Numai intre 2010 si 2012, mai mult de 500 de sucursale au renuntat la cash, in timp ce aproximativ 900 de bancomate au fost scoase din uz, fapt ce a plasat Suedia intre tarile cu cea mai slaba acoperire de ATM din Europa. Unul dintre ultimele locuri unde poti obtine numerar este la casele din supermarketuri, dar, si aici, nu se poate primi decat pana la 500 de coroane suedeze pentru fiecare achizitie.

O societate fara cash, estimata pentru 2030 in Suedia

Din punctul de vedere al bancilor, o societate fara numerar, estimata pentru 2030 in Suedia, ofera oprtunitatea de evita manipularea unor mari sume uriase in moeda fiduciara si, implicit, a jafurilor bancare ori a banilor obtinuti ilicit. Totusi, un mediu de plata pe deplin electronic ofera bancilor informatii precise despre obiceiul de consum al clientilor. Pentru ce anume vor fi utilizate aceste date - in afara de publicitate - ramane insa de vazut.

Una dintre putinele perspective critice asupra acestei evolutii descrie ideea unei societati lipsita de numerar drept un complot de facut bani pentru banci. Incidenta tot mai scazuta a jafurilor bancare, contrasteaza cu o rata din ce in ce mai crescuta a criminalitatii informatice. Oamenii aud prea putin despre numarul tot mai mare de atacuri impotriva serverelor bancare. Chiar mai putin cunoscut este faptul ca aceste "jafuri bancare virtuale" nu vizeaza seifurile bancilor, ci mai degraba bazele lor de date.

Din perspectiva clientilor eliminarea din circulatie a numerarului reprezinta urmatorul pas logic. Cei mai multi dintre scandinavi nu au mai efectuat nici o tranzactie in numerar sau a fost la banca in ultimii ani. Copiii au bani de buzunar transferati in conturile lor, in timp ce in Norvegia copiiilor de sapte ani li se permite sa achite bunuri cu un card de debit. Chiar si perspectiva de a exista o inregistrare completa a cheltuielilor personale pare sa nu perturbeze majoritatea cetatenilor din nord. In spatele acestei situatii se afla perceptia ca guvernul, autoritatile si chiar bancile sunt demne de incredere. Orice critica mai sonora vizeaza poate infrastructura electroniza insuficienta in zonele rurale.

Sursa foto: Portofel cu bani suedezi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri