China a majorat, pentru a doua oara in acest an, dobanda de referinta, in contextul eforturilor sale de a mai calma economia infloritoare.

Banca Centrala a majorat cu 0,27% dobanzile preferentiale pentru imprumuturi la 6,12% pe an, cu scopul de a potoli avantul luat de sectorul constructiilor si de creditare, informeaza Rompres. In fata unei cresteri cu 11,3% a economiei in cel de-al doilea trimestru al acestui an, Beijingul este preocupat de o posibila crestere a inflatiei.

China face eforturi pentru a controla inflatia, in fata temerilor ca o eventuala crestere a costului vietii ar putea declansa o criza financiara.Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat recent ca functionarii din sectorul economic vor trebui sa adopte masuri urgente pentru a evita o supraincalzire a economiei si ca aceasta crestere accelerata indreapta tara spre o criza.

Banca Populara a Chinei a majorat, de asemenea, rata dobanzii la depozite cu 0,27%, pana la 2,52% pe an. "Economia nationala a mentinut un ritm de crestere rapida de la inceputul anului, iar situatia generala este solida, dar problemele legate de o crestere extrem de rapida a investitiilor, de expansiunea creditelor si excedentul comercial excesiv de mare nu sunt de bun augur", au semnalat reprezentantii bancii centrale.

"Este nevoie sa utilizam rata dobanzii ca masura pentru calmarea investitiilor si a cererii de credite, in timp ce se elimina lichiditatile", mai spun acestia. Ultima majorare a dobanzii, tot de 0,27%, a avut loc in aprilie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Guvernul a modificat OUG 114! Cand intra in vigoare?
Setari Cookie-uri