Zaur Dadaiev, principalul suspect in cazul asasinatului lui Boris Nemtov, si-a retras marturia prinvind implicarea in aceasta crima, spunand ca a fost facuta sub amenintare.

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty, fostul comandant cecen de politie Zaur Dadaiev a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul rus Moskovski Komsomolet (MK), ca a marturisit ca l-a ucis pe Nemtov intrucat autoritatile au promis ca il vor elibera pe un fost coleg de-al sau, care era retinut alaturi de el, relateaza Mediafax.

Dadaiev a sugerat de asemenea ca se temea sa nu fie ucis daca nu marturiseste ca l-a ucis pe opozantul rus. "Continuau sa strige «L-ai ucis pe Nemtov?». Eu am raspuns ca nu", a declarat inculpatul, adaugand ca a fost retinut alaturi de un fost subordonat, Ruslan Iusupov. "Au spus ca daca marturisesc il vor elibera. Am acceptat. M-am gandit ca il salvez pe el, iar pe mine ma vor duce in viata la Moscova", a precizat Dadaiev.

De altfel, in timpul unei audieri duminica la un tribunal din Moscova, judecatorul a declarat ca Dadaiev si-a recunoscut implicarea in asasinat, dar acuzatul nu a facut o astfel de marturisire in public. Zaur Dadaiev si alti doi suspecti arestati, verii sai Sagid si Anzor Gubasev, au fost vizitati in inchisoare de corespondentul Moskovski Komsomolet si de activistul pentru drepturile omului Andrei Babuskin, membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin.

Suspiciuni de tortura in inchisoare in care au fost retinuti suspectii in cazul asasinatului lui Nemtov

Babuskin a afirmat miercuri ca barbatii prezentau rani multiple, apreciind ca probabil au fost torturati in inchisoare. Dadaiev le-a spus vizitatorilor ca nu are plangeri privind modul in care este tratat la inchisoarea Lefortovo din Moscova, dar le-a aratat semne de la catuse pe maini si la glezne si a precizat ca a avut un sac pe cap timp de doua zile, dupa ce a fost retinut.

Ceilalti doi suspecti, fratii Sagid si Anzor Gubasev, au declarat pentru Moskovski Komsomolet ca au fost agresati inainte de a fi adusi la Lefortovo, dupa ce au fost retinuti in Caucazul de Nord. Sagid Gubasev a declarat ca ofiteri care nu s-au identificat l-au "batut si torturat", iar pe fratele sau l-au batut. "Mi-au cerut sa spun ca noi l-am ucis pe Nemtov", dar "suntem nevinovati", a adaugat barbatul.

Comitetul rus de ancheta a avertizat miercuri ca Babuskin si jurnalista care l-a insotit, Eva Merkaceva, au avut permisiune de a-l vizita pe Dadaiev pentru a observa conditiile in care este detinut si ca au incalcat legea publicand informatii despre caz. "Astfel de actiuni ar putea fi considerate imixtiune in investigatie", a precizat Comitetul intr-un comunicat, adaugand ca Babuskin si jurnalista vor fi interogati de anchetatori.

Organizatia Amnesty International si-a exprimat miercuri seara ingrijorarea privind amenintarile conform carora Babuskin si Merkaceva vor fi vizati de acuzatii penale.

Boris Nemtov, in varsta de 55 de ani, unul dintre cei mai vehementi critici ai presedintelui rus Vladimir Putin, a fost impuscat mortal pe 27 februarie, in timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duritkaia, in varsta de 23 de ani. Putin a condamnat public asasinatul si a promis ca cei vinovati vor fi adusi in fata justitiei. Insa aliatii lui Nemtov nu au incredere in ancheta oficiala si considera ca acuzarea islamistilor ceceni are ca scop sa inlature suspiciunile de la Putin, cercul sau de apropiati sau de la serviciile de securitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri