O racheta Atlas 5 a decolat, joi, din Florida avand la bord patru sateliti construiti de NASA cu scopul de a monitoriza exploziile de energie si particulele incarcate electric care intra in contact cu campul magnetic al Terrei, informeaza Reuters.

Racheta Atlas 5, inalta cat un bloc cu 20 de etaje, construita si lansata de United Launch Alliance, in parteneriat cu Lockheed Martin si Boeing, a decolat de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida. In compartimentul superior al rachetei se aflau patru sateliti identici, care au fost construiti pentru a orbita in formatie in jurul Terrei. Satelitii au fost plasati cu succes pe orbitele lor initiale, la mai putin de doua ore dupa lansare, noteaza Mediafax.

Fiecare satelit este echipat cu 25 de senzori care inregistreaza toate detaliile unor fenomene ce apar atunci cand liniile care alcatuiesc campul magnetic terestru se destrama si se reconecteaza. Datele colectate de cei patru sateliti vor fi apoi grupate, pentru a obtine harti tridimensionale ale acelor fenomene. Reconectarea magnetica, asa cum este cunoscut acest proces, reprezinta un fenomen frecvent intalnit in Univers, dar destul de putin inteles pentru moment.

Campurile magnetice sunt generate de planete, stele, galaxii, gauri negre si alte corpuri si formatiuni ceresti. Atunci cand liniile magnetice se rup si se reconecteaza, particule incarcate electric sunt expediate in spatiu cu viteze apropiate de viteza luminii (aproape 300.000 de kilometri pe secunda). In cazul stelelor, precum Soarele, reconectarea magnetica declanseaza eruptii solare - fiecare dintre ele fiind la fel de puternica precum 1 milion de bombe atomice. O astfel de activitate solara poate sa declanseze furtuni solare si aurore boreale (pe Terra).

NASA a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe acest proiect, care se numeste Magnetospheric Multiscale (MMS), incercand sa inteleaga mai bine felul in care energia este generata si apoi eliberata in spatiu. Cei patru sateliti se vor indrepta direct spre zonele de monitorizare, aflate la 70.811 respectiv 152.888 kilometri deasupra Terrei, de unde vor observa ceea ce se petrece atunci cand liniile magnetice se realiniaza.

Acest proiect al NASA ar putea genera si cateva continuari cu implicatii extrem de practice. Eforturile depuse de savantii care au incercat sa obtina fuziune nucleara in laboratoare au fost obstructionate de reconectarea magnetica, un proces care determina scaderea temperaturii in camerele de fuziune.

Proiectul ar putea, de asemenea, sa ii ajute pe meteorologici sa previzioneze mai bine aparitia periculoaselor furtuni solare, care pot sa avarieze retelele electrice de pe Terra si sa intrerupa semnalele radio, functionarea sistemului GPS si transmisiunile prin satelit.
Misiunea NASA a fost conceputa pentru a dura doi ani.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri