Datele economice publicate saptamana trecuta in Statele Unite, precum vanzarile de retail si increderea in economie, au ratat estimarile analistilor cel mai mult in ultimii sase ani si au fost cele mai dezamagitoare la nivel mondial, potrivit Bloomberg.

ECO U.S. Surprise Index, calculat de Bloomberg, care masoara daca datele oficiale depasesc sau rateaza estimarile analistilor, a scazut la cel mai redus nivel din 2009, cand Statele Unite se aflau in cea mai grava recesiune dupa Marea Depresiune. Singura exceptie, si una importanta, este cea referitoare la angajari. Companiile americane au creat 295.000 de locuri de munca in luna februarie si 1,3 milioane in ultimele patru luni, reflectand revenirea pietei muncii si scaderea ratei somajului la cel mai redus nivel in aproape sapte ani, scrie Mediafax.

In schimb, numai pentru luna februarie datele privind veniturile personale si cheltuielile, productia industriala, masurata de Institute for Supply Management, vanzarile auto, comenzile fabricilor si vanzarile de retail au fost usor sub asteptarile analistilor. Potrivit unui indice privind surprizele din economie la nivel mondial, calculat de Citigroup, datele din economia americana au fost cele mai dezamagitoare in raport cu estimarile analistilor, urmate de datele din America Latina si Canada. Analistii anticipau ca pietele emergente vor fi afectate de scaderea preturilor petrolului, dar au produs surprize placute.

In SUA se vorbeste frecvent de problemele economice din Europa si China, dar ambele regiuni au generat date peste asteptari.

Totusi, scaderile surprinzatoare din SUA nu inseamna neaparat ca cea mai mare economie din lume are probleme, ci doar ca unele asteptari au fost exagerate. In schimb, econmomia Suediei a depasit cel mai mult asteptarile pietei. Jack Ablin, director de investitii la BMO Private Bank in Chicago, a spus ca urmareste indiciiprivind surprizele din economie pentru a afla momentele in care evolutia unei economii se inverseaza. "Este un indiciu privind cresterea activitatilor economice", a explicat el. Presedinta Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, nu s-a aratat ingrijorata in timpul audierilor recente din Congres, in care s-a referit la imbunatatirea generala a perspectivelor economice, sustinute de scaderea preturilor petrolului.

Datele mai slabe din februarie ar putea determina comitetul de politica monetara al Fed sa mai astepte inainte de a decide cresterea dobanzilor, a declarat Jonathan Wright, profesor la Johns Hopkins University in Baltimore, care a lucrat la divizia de afaceri monetare a Fed in perioada 2004-2008.
Estimarile privind evolutia economiei americane in primul trimestru continua sa fie revizuite in scadere si, ca si anul trecut, vremea nefavorabila este unul dintre motive. JPMorgan Chase a redus estimarea de crestere economica a SUA in primul trimestru de la 2,5% la 2%, Barclays la 1,5%, iar Macroeconomic Advisers la 1,7%.

Sursa foto: Retail, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri